Re-facere Ecologică: Cuiburi pentru Berze

În Zona Snagov (lac de 16 km cu 9+ golfuri si delta Snagovului, cu raul Ialomita si Ilfov in vecinatati, cu 2 situri N2000 in amonte si aval, cu păduri riverane care includ multe balti permanente si temporare – au fost (re)confirmate stoluri de berze (albe si chiar si negre) si in ultimii ani. 

Refacere ecologica este oportuna si in contextul in care (de fapt) la Snagov exista si Rezervatia Naturala Complexa Snagov de 1147,7 ha (= toate padurile riverane lacului Snagov).

Daca pana prin 195x, cuiburile berzelor erau si in satele zonei (vezi si filmul Naica si barza etc.), in fiecare decada care a urmat, s-a modificat habitatul favorabil acestor specii protejate.
S-au facut sistematizări agricole (cu eliminarea unor zone cu bălti si habitate specifice). Apoi s-au modernizat satele (ex: re-electrificare cu eliminarea stalpilor vechi). 
Prin anii 198x – odata cu urbanizarea fortata (cand s-au demolat circa 4xx case numai in comuna Snagov) … multe locuinte traditionale, cu salcami in curti, cu case acoperite cu stuf au fost distruse.

Cert este ca in fiecare primavara, timp de circa 6 saptamani, in zona (de la Gruiu la Ciolpani) – se tot invart berze carora pare sa le placa chiar si ce a mai ramas (ca zone umede). Dar nu au unde si cum sa isi faca (noi) cuiburi …

* De fapt, zona umeda existenta (dintotdeauna) a asigurat hrana necesara berzelor si pana chiar prin 198x – existau cuiburi si in comuna Snagov (caci in Gruiu – satul Lipia, continua se existe chiar de-a lungul DJ101B si la fel in satul Piscu din Ciolpani).

Astfel ca (si) opinia specialistilor (biologi) – este ca merita (re)facute cateva cuiburi (chiar si pe stalpii noi – electrici) si mai ales in marginea padurilor – spre zonele cu balti si chiar agricole.

Masuri care ajuta refacerea echilibrelor ecologice:
1) [re: hrana] a nu se mai stropi (antiinsecte) cu chimicale care ucid cam toate insectele. A caror scadere afecteaza amfibienii si reptile (care sunt o sursa  importanta de hrana pentru berze)
2) [re: adaposturi] confectionarea unor cuiburi pentru berze si montarea acestora in cateva locuri (chiar stradal pe DJ101B – deci chiar acel proiect tip acceptat si de ENEL si vizibil in multe alte localitati). Si cu acordul OS Snagov (Romsilva) – amplasarea si in margini de padure (unde exista zone umede – deci balti permanente si temporare)
, la minim 4-5 m inaltime. Conform proiecte existente in internet, ca de exemplu:
[3.40] How To Build a stork nest DIY +  / in Romania au ajutat si deja instalat cuiburi: e-distributie, e-distributie-banate-enel si altii. Este oportuna si verificarea (curatare) anuala a cuiburilor (se mai inlocuiesc paie si unele craci etc.)
Merita completate datele monitorizate (re: populatie – distributie berze) si in aplicatiile online existente: http://sor.ro/Uite-Barza, iar daca doriți să fiți constant informați cu privire la numărul de cuiburi identificate, puteți accesa pagina http://berzeleromaniei.sor.ro/
. Pentru copiii care participa – se poate completa cu jocuri (sa confectioneze – gen origami un cuib cu barza)

Mini Proiectul propus consta in:
1) asigurare finantare pentru construirea a 8+ cuiburi. Estimam un cost pt. materiale de circa 300 lei / cuib (structura metalica pentru montaj pe stalp ori cos din lemn (vopsit si apoi completat cu craci – pentru instalari in copaci razleti din marginea padurilor). Deci 8×300=2400 lei;
2) manopera: am prefera sa obtinem cosurile metalice pentru stalpii electrici – de la furnizori care au mai facut asa ceva. Altfel trebuie convenit cu Enel – anumite cerinte (cote) ale cosului (..).  Caz in care (tot) trebuie sa platim un sudor (+ remorca materiale etc.)
3) montare pe stalpi / copaci. Pe stalpi este necesar sa faca montarea chiar Enel (au si macara si exista cerinte de securitate stricte). Pentru montarea in/pe arbori – trebuie acordul proprietarilor / administratorilor. Si tot ar fi (ideal) o macara extensibila (care poate costa circa 300 lei /ora / cuib – cu tot cu deplasari aferente).
31) Vom informa in scris si Enel +  Romsilva despre proiectul nostru si vom da detalii exacte pentru circa 10-12 locuri amplasamente cu poze (propuse de Fundatia Snagov);
32) montarea propriu-zisa: Recomandam sa fie o actiune cu participarea sponsorilor + a celor interesati si cu ceva mediatizare (corelata cu un set de activitati – la sediul Fundatiei Snagov, inainte si dupa montarea propriu-zisa). 
4) vizitari periodice (trimestriale) – pentru a observa rezultate (daca / care / cand / cum – au fost utilizate). Poate vom reloca unele cuiburi. Recomandare: sa fie facute de grupuri de voluntari / sponsori (asociat cu iesiri la Snagov)
5) iesiri in natura – padure  – campuri pentru a aduna nuiele (craci) verzi / uscate (pt cuiburi – completari – inlocuiri) / observatii 

+++
Am putea face si un scurt documentar re zonele cu berze de-a lungul lacului. Care s-au redus odata cu suitele de lucrari de desecari si “redarea agriculturii – a terenurilor nefolositoare” din perioada 1960-1970. Astfel zone importante de la Silistea Snagovului (“Delta Snagovului” si de-a lungul Ialomitei) cat si Izvorani – Ciolpani ori pe malurile raului Ilfov – s-au restrans in timp si ultimele berze care mai aveau cuiburi au fost vazute prin 1976-1979.

Interesant este ca in fiecare primavara, berzele poposesc in zona Snagov si cauza zone cu hrana si locuri de cuibarit. Si saptamana trecuta, chiar in curtea Manastirii Carmelitane (dar si la Ciolpani – pe campuri dar si de-a lungul autostrarii A3 ori de-a lungul Ialomitei la Silistea spre Dridu) > pot fi vazute berze care exploreaza locurile cu apa si cauta copaci inalti, solitari.
Astfel ca ne intrebam daca si cum sa (re)facem cateva cuiburi (gata pregatite) astfel incat sa verificam daca am putea (re)atrage bezele in Zona Snagov. Desi pe parte de hrana – ramane de vazut cat de abundenta/adecvata mai este intreaga zona (sau cum s-ar putea derula  un alt mini-proiect incremental si pe aceasta directie).

Pentru mai multe detalii contactati-ne la: 0720 762 468 ori office@FundatiaSnagov.ro

Exemplu (pe stalpi) via e-distributie-banat
Cuib din cos impletit
Cuib natural - construit de berze in satul Lipia (Gruiu) pe stalp

STADIU Curent (august 2021):
1) acord verbal (de principiu) de la sefi regionali Buftea (sub rezerva acordului formal de la nivel central)
2) cateva familii din zona – care vor sa participe la activitatile pe teren
3) exista circa 12 locatii vizate. Suplimentar: 
31) Manastirea Carmelitana isi doreste un cuib montat pe stalpul de la intrare (ori pe un arbore din locatie – linistit – de langa padure / zona din spate)
32) Fundatia Snagov ar putea gazui un cuib in unul din salciile mari din locatie)
33) o scoala isi deoreste mult un cuib – in vecinatate

Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.

Finanțațori –  Sponsori:
Prezenta pagină este parte a Proiectului  “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.repf.ro) si MOL Romania (https://molromania.ro/ro/)

Parteneri: + Enel Muntenia / + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare

ENEL Muntenia / Distributie
Ocolul Silvic Snagov / ROMSILVA
www.repf.ro
MOL Romania
Fundatia Snagov
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?