1943.08.01 >> Suita atacurilor aliatilor cu avioane asupra resurselor petroliere din zona Ploiesti intre 1.08.1943 si 19.08.1944

Cea mai impresionanta si memorabila zi a fost in 01.08.1943 cand pe deasupra Snagovului au aparut si trecut la joasa altitudine (50-300m) zeci de bombardiere americane B24 Liberator dinspre Bucuresti spre Ploiesti si apoi retur. Impreuna cu zgomotele bombardamentelor foarte puternice, fumul si norii uriasi, atacurilor avioanelor de vanatoare asupra bombardierelor etc.

A fost (si ramas) cel mai mare atac al aliatilor asupra Ploiestiului. Mentionat chiar si in 2019.08.01 in Congresul SUA, chiar de Donald Trump (Tidal Wave)

In 01.08.19 au pornit din zona Bengazi (Egipt) in actiunea denumita “Tidal Wave” 177 bombardiere B24 cu circa 1765 oameni in 5 grupuri spre Ploiesti. Un circuit de circa 7 1/2 ore pentru cele circa 12.000 mile x 2 (tur-retur) – mare parte parcursa (premiera!) la altitudine de 50-300 metri.

Aliatii au pierdut 52 avioane pierdute, iar din cele care au aterizat in diferite locuri, doar 30 au mai fost considerate reutilizabile. Au fost 310 morți (vezi si cimitirul din Tancabesti – pentru cei care au mai fost gasiti intre resturile avioanelor prabusite) cat si foarte mulți prizioneri.
Alta sursa: Tidal Wave a fost a-2-a cea mai mare pierdere suferita in WW2 de catre USAF intr-o singura misiune (53 abioane / 660 oameni / 263 prizonieri / doar 88 avioane au ajuns inapoi la baza dintre care doar 33 au mai ramas operationale)

Rapoartele romanesti ar mentiona ca raportul pierderii de avioane ar fi fost de 1:100.
Romania a contribuit cu avioane IAR-80

Ambele părți au declarat bătălia ca fiind un succes.

Americanii au declarat ca 60% din infrastructura de la Ploiesti a fost distrusă (si ca furniza 1/3 necesarul de combustibili al nazistilor si 40% din capacitatea de stocare)

Totusi peste 2 luni, Ploieștiul ajuns sa furnizeze și mai mult combustibil (versiunea germana). Iar in versiunea americana – dupa 6 luni.
Pentru o astfel de “recuperare”, nemtii ar fi implicat 10.000 de “voluntari” romani.

A fost singura acțiune militară din tot războiul WW2 in care s-au acordat 5 medalii de către congresul USA (si a ramas actiunea cu cele mai mari pierderi). După aceasta încercare, chiar USA recunoaște (si in documentar ca)  nu a mai avut capacitatea de a mai repeta atacuri la asa anvergura. 

Aliatii (si nemtii) au recunoscut ca Ploiești- ul ca fiind cel mai aparat obiectiv militar din Europa.
Pentru protectia lui (organizata sub forma de multiple cercuri concentrice de aparate), au existat chiar si 50.000 soldați.

Principala baza militară aviatica germana a fost la Mizil, 108 avioane de Vanatoare. In mod suprinzator, cei mai multi piloti, cei mai buni si devotati – au fost pilotii romani (multi provenind din familii avute care inca din perioada interbelica adunasera multe trofee internationale la numeroase competitii internationale de acrobatie si variate concursuri – la care au participat cu avioanele proprii).

Snagovul este relevant (indirect) pentru ca:
1) (desi Aliatii nu stiau) – cei mai importanti 2-3 conducatori (Antonescu, Manfred Von Killinger, Regele Mihai) – stateau de obicei la Snagov (care astfel era strategic si important)
2) zeci de bombardiere din Tidal Wave (si ulterior celelalte raiduri pana in 19.08.1944) au tot trecut (si) peste Snagov
3) un set de intamplari memorabile (cel putin pentru localnici) si diferitele
4) de la Snagov a plecat Antonescu in 23.04.1944 (pt. a fi arestat de Regele Mihai – plecat tot de la Snagov – si a forma rapid un guvern in care apare surprinzator .. Lucretiu Patrascanu fara a se sti si acordul comunistilor / exista si povestea unor lupte locale cu nemtii de la cazarma care asigurau paza lui Manfred von Killinger

.. CONTINUAREa bombardamentelor Ploiestiului ..

Aliații au mai făcut o încercare peste 8 luni. Apoi inca una (de la mare altitudine)

Apoi au reluat varianta zborului la joasa altitunide dar cu avioane de atac B28

Din din 5 Aprilie 1944 si pana in 19.08.1944 Aliatii au inceput o campanie (din sudul Italiei – traseu de circa 600 mile x 2 / aproape zilnic / cu grupuri de 12-70 de  avioane care bombardau cele circa 10 rafinării din apropierea Ploiestului.
In special in 17-18-19 aug 1944 s-a facut o campanie continua “dus-intors” in urma caruia Aliatii au  raportat distrugerea totala a capacității de productie germane de la Ploiesti.

Aliatii ar fi aruncat in total circa 1.7 milioane de bombe asupra zonei Ploiesti.
Si (numai) USA ar fi avut un total de 2300 oameni pierduti in misiunile pentru Ploiesti (la care se mai adauga si ceva piloti din UK, Canada etc. – vezi si la Cimitirul din Tabcabesti).
La sfarsitul razboiului, circa 1100 prizonieri (aviatori si personal asociat) au fost eliberati din Romania.

Referinte recomandate (parcurgeti si comentariile aferente – pline de detalii suplimentare):
FILME:
[21:21] FIFTEENTH AIR FORCE RAID ON PLOESTI WWII DOCUMENTARY RONALD REAGAN 75212
[58:30]  The Ploesti Raid
Marturiile pilotului Robert Sternfels (Bombarder SANDMAN) 
[44:29] Air Combat – Operation Tidal Wave – B-24 Liberators over Ploiesti (Heb Subs)

[23:19]  Operazione Ploiesti. Seconda guerra mondiale.

Carti:
1) Leroy W.Newby Target Ploesti
2) Duane Schultz Into the Fire Ploesti
3) Low level mission by Leon Wolff

Bibliografie romaneasca:
1) arhivele militare (fond ne-indentificat inca)

In cadrul celui de-al 2-lea razboi mondial, Snagovul a fost atat martor cat si (involuntar) contributor. Si exista mai multe povestiri, situatii, roluri si perspective interesante. Fiecare dintre acestea pot fi imbunatatite si ajustate suplimentar (cu ceva resurse, detalii si referinte suplimentare). Iata cateva:
1) Maresalul Ion Antonescu (care a comandat de la Palatul Snagov intre vara anului 1940 si 23.08.1944 (cand a plecat de la Snagov si a fost arestat de Regele Mihai – in Bucuresti)
2) Generalul Manfred von Killinger a stat (avut intalniri, luat decizii) (si) in vila denumita “Adesgo” din Snagov sat (langa Liceul Snagov). Hidroavioane (ex:  Arado Ar 196 / Heinkel He 114 / ? transport – vanatoare) puteau fi vazute pe lac (in “Coada Vulpii”) – avand si roluri de curier ori deplasari (deplasari/extrageri de urgenta) a generalului. In fond, interesul major al Germaniei (naziste) legat de Romania era de a asigura continuitatea resurselor de combustibil pentru armata si aliatii Germaniei (Romania contand intre 25-40% in diferite momente)
3) Regele Mihai (Chalet-ul din Padurea Fundul Sacului) + activitatile sale mondene din timpul razboiului (salupa Riva, Elvira Godeanu, prima plaja cu nisip de la Snagov etc.)
4) Lucretiu Patrascanu (cu vila / debarcader in Padurea Fundul Sacului – la circa 250m de chalet-ul Regelui Mihai, cu acordul Casei Regale)
5) Suita atacurilor aliatilor cu avioane asupra resurselor petroliere din zona Ploiesti intre 1.08.1943 si 19.08.1944. Snagovul fiind martor direct si (indirect) implicat in evenimentele legate de luptele dintre aliati
5.1) prabusirea unui  bombardier avariat in luptele de la Ploiesti – in zona islazului comunitatii (actualul Artha Park)
6) Cazarma nemtilor din Snagov sat. Intamplari / amintiri cu nemtii la Snagov. Poze (in Parcul Snagov). Jandarmeria locala. Tiparirea de bani (zona Gara Snagov sat) + achizitiile de animale cu bani tipariti si neuscati. Reglarea tirurilor avioanelor de vanatoare in tintele (biutele) din Groapa Mavrodin. Joaca copiilor cu munitii de razboi – sicanarea jandarmilor – moartea unui copil (explozia munitiei furate).
7) Joseph Beck (in calitate de detinut cu regim semi-inchis) in Snagov sat
8) Propaganda aliatilor (ex: manifeste etc.) aruncate si asupra Snagov sat-ului etc.
9) O zi obisnuita in Snagov sat – pe durata razboiului (din perspectiva localnicilor)
10) poze, harti, filme, articole (din presa epocii), amintiri ale localnicilor (interviuri + adnotari)

Fundatia Snagov are multe materiale si adnotari culege in ultimii 15 ani (aflate in stadii diferite de finalizare / scriere). Pentru Colectiile Muzeale Snagov, am adunat peste 5.000 de diferite obiecte si resurse (articole, inregistrari etc.) – aflate in stadii diferite de referentiere. Ne limiteaza:
a) lipsa de resurse (bani – pt. finisare si publicare / voluntari pt referentiere)
b) lipsa de interes (comunitate, scoli – profesori, UAT, CJ Ilfov, Ministerul Culturii etc.)

Leave a Reply

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?