Ivan PATZAICHIN și Snagovul

[de completat cu ajutorul tuturor celor care l-au cunoscut în contextul de la Snagov – unde și-a petrecut majoritatea carierei din cei 54 de ani de când a ajuns prima dată la Snagov]. Sigur sunt multe momente relevante la Clubul Dinamo (din Snagov), legat de pregătirile –  campionatele Regata Snagov, de Federatia Romana de Kaiac Canoe și Comitetul Olimpic etc. Fundația Snagov dorește și să continue completarea CMS > (istoria) “Sporturi nautice – Snagov”  (peste 300 de piese și mini-povestioare – amintiri).

* Cel putin Fundatia Snagov, va mai completa aceasta pagina si cu alte (proprii) amintiri legate de Ivan (din cele discutate – făcute cu el). Cel puțin (și) pentru noi, Ivan ne-a influen’at in bine. Și (pentru noi) era una din cele 10-15 persoane cheie cu care speram (ba chiar convenisem) (imediat ce vin “vremuri mai bune” ..) să putem (reveni) cu proiecte relevante (și) pentru Snagov … 

Ivan PATZAICHIN (Wikipedia: En / Ro) este inclus în lista celor 160+ Personalități (..) cât și în (istoria) Sporturi Nautice (Snagov) incluse în Colecțiile Muzeale Snagov (și) pentru:
1) a început inițierea și antrenamentele la canoe – pe lacul Snagov în primăvara anului 1967 (prin Clubul Dinamo) – unde a activat ca sportiv și antrenor 30+ ani (perioadă în care și-a acumulat impresionantul palmares)
2) ulterior a devenit și locuitor al Snagovului (casa sa fiind pe malul lacului – chiar lângă Școala Tâncăbești)
3) a făcut multe demersuri și planuri (în special după 1990) pentru menținerea sporturilor nautice pe lacul Snagov, conservarea biodiversității lacului Snagov și sprijinirea relansării eco-turismului * După o perioadă de căutări la/pentru Snagov (până prin 2010 – colaborând intens și la/cu Fundatia Snagov) – a decis să ia inițiativa (Asociatia Ivan Patzichin – Mila 23) și a reușit o serie de proiecte la nivel național
4) a ajutat concret și relevant în câteva momente – demersuri și proiecte ale Fundatiei Snagov (relevante – prin temele considerate)

Note:
a) în continuare ne referim în special la interacțiunile  proprii – directe avute (..)
b)
este unul din puținii sportivi (..) care nu și-au completat studiile la Școala / Liceul Snagov (ca majoritatea covârșitoare a sportivilor români – cazați la cele 5 baze sportive naționale din Snagov)

20.08.2010 = Zilele Culturale ale Snagovului (organizate de Fundatia Snagov) - dupa proiecțiile suitelor de filme + documentare (+ Ivan PATZAICHIN / Despina GEORGESCU / Geta CHIRIC etc.)
11.02.2011 (la) Evenimentul oficial (+toate autoritățile) de Informare - lansare a proiectului de Inventariere biodiversitate de la Snagov (finalizat inn 18.05.2015 cu publicarea in MO nr. 318bis a Regulamentului și Planului de Management al ANPLS) * + Ivan PATZAICHIN + alti sportivi (seniori) - participanti ca stakeholderi
2013 * Autografele lui Ivan PATZAICHIN și Toma SIMIONOV pe carte poștală (parte a colecției "Istoria Sporturilor Nautice de pe Lacul Snagov" - parte a Colecțiilor Muzeale Snagov
2013 * Autografele lui Ivan PATZAICHIN și Elisabeta LIPĂ pe emisiune filatelică (parte a colecției "Istoria Sporturilor Nautice de pe Lacul Snagov" - parte a Colecțiilor Muzeale Snagov
13.08.2014 * “Caiaceală pe Dâmbovița” - organizată de RowMania (Ivan a invitat Fundația Snagov și Snagov Tur SRL - cu caiacele + să ajute) - pentru a exemplifica cum poate fi folosit râul Dâmbovița și pentru: sport acvatic / eco - turism / agrement nautic / refacere ecologică a râului etc.
04.10.2014 * (prima) Ambarcațiune solară pe Dâmbovița – din București * Ivan a invitat Fundatia Snagov pentru: 1) a conduce ambarcațiunea solară - căci era nevoie atât de ajutor cât și de asigurare a cerințelor de siguranță și legalitate prin conducător autorizat 2) set de caiace și oferirea gratuită doritorilor plus instructor / salvamar cu experință * Poza - MediaFax
27.05.2016 * Sala DALLES * Prima (re)întâlnire cu Ivan (de la apariția și în Monitorul Oficial a Regulamentului și Planului de Management al ANPLS). Mi-a spus "Tu ai reușit să faci concret cel mai important lucru pentru noi toți sportivii de pe lacul Snagov: Interzicerea explicită a sporturilor motorizate pe lacul Snagov [n.n. : ski nautic / ski jet / tractări / șalupele puternice care fac valuri mari și ne răstoarnă și merg haotic și ne pot lovi etc. // în zona centrala a lacului - unde este zona de antrenament și pistele balizate]
03.11.2016 la Antipa la evenimentul – “Biodiversitatea Zonei Snagov – Importanța conservării cu fundamentări concrete” * Argumentele D-lui Ivan PATZAICHIN – Presedinte - Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" * Despre biodiversitatea din Zona Snagov, amintiri - prioritati - recomandari * https://youtu.be/TOjMoS0C1Pw?t=12
03.11.2016 la Antipa la evenimentul – “Biodiversitatea Zonei Snagov – Importanța conservării cu fundamentări concrete” * Argumentele D-lui Ivan PATZAICHIN – Președinte - Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" * Despre biodiversitatea din Zona Snagov, amintiri - priorități – recomandări

[De-a lungul timpului] – câteva „rostiri” ale lui Ivan:
a) [03.11.2016] la evenimentul “Biodiversitatea Zonei Snagov”
“fac 50 de ani de când sunt pe malul lacului Snagov .. (..) .. prin anii 1960 era totul frumos și limpede, vedeai fundul lacului la 7-8 metri, vedeai cum crește iarba pe fundul lacului ..”
“după revoluție .. (..) s-a schimbat în special în zonele unde sunt locuitori”
“suntem alături de dvs. [n.n. Fundatia Snagov + cercetători/specialiști] căci aceleași lucruri le întâmpinăm și în Deltă”
“Cred că putem face ca din Snagov .. măcar din ce-a rămas să mai conservăm acum .. () măcar pentru copii noștri ..”
(re: lotușii invazivi care se extind repede) „în 10 ani va dispărea lacul Snagov”
“Considerați că și eu cu asociația mea [n.n. Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23] voi fi aproape de dl. Turmac și de dvs. să facem în acest fel ca Snagovul să redevină măcar ce a fost acum 50 de ani .. (..) ..  și eu oricând voi fi alături de dvs.”
b) [∼2009] despre limpezimea apei lacului Snagov, când a venit prima dată în 1966:  “
“.. în apă puteai vedea și la 5-6 metri. Când pierdeai pariuri sau primeai pedepse [n.n  de la colegi etc.] – trebuia să te scufunzi și să scoti capace de (sticle de) Pepsi ori monede de 3 lei care se vedeau pe fundul apei. Mereu puteai vedea pe fundul apei, raci, scoici, bibanii ori știuci care se furișau să prindă roșioare ori alți pești …”
c) [xx.10.2010] după ce și pe noi ne-au răsturnat în lac cei cu șalupele (deși eram Custode și în calitate oficială – la constatarea unei suite de infracțiuni)
“.. păi nu vezi (n.n. că cei cu șalupele puternice de la vile)  nu țin cont nici de arbitri, nici de reguli și nici când am încercat să sesizez și eu .. când au răsturnat intenționat sportivii dar nu a contat ..” * Au mai fost răsturnați chiar și campioni. Au existat și cazuri cu pericol de înec  etc.
d) [27.05.2016] Re – Regulament pe lacul Snagov * la sala Dales cu ocazia unul eveniment public, cu ocazia primei întâlniri după ce apăruse (și) în Monitorul Oficial Regulamentul și Planul de Management al ANPLS (prin care erau si mai explicit interzise sporturile nautice motorizate (in ANPLS – zona centrala a lacului = zona antrenamentelor sportivilor)
Tu ai reușit să faci concret cel mai important lucru pentru noi toți sportivii de pe lacul Snagov: Interzicerea explicită a sporturilor motorizate pe lacul Snagov [n.n. : ski nautic / ski jet / tractări / șalupele puternice care fac valuri mari și ne răstoarnă și merg haotic și ne pot lovi etc. // în zona centrala a lacului – unde este zona de antrenament și pistele balizate]
e) [∼2008] “.. am văzut lacul Snagov în 1966. Apa lacului Snagov este diferită (..). La primul antrenament din (martie ) 1967 am căzut de foarte multe ori în apă și era rece. Dar m-am ambiționat și până seara târziu am reușit să mă țin mai bine”
f) despre cartea “Ascultându-l pe Ivan” de Vintilă Mihăescu (despre el) – avea numai cuvinte de laudă. Tot spunea că deși sunt vorbe și întâmplări ale lui (..) – el nu ar fi reușit să le prezinte … așa (de bine) …
g) spunea ca în prezent (după 2010) considera că a devenit extrem de greu să mai devii campion. Căci desi el făcea (la vremea lui) și mai ales voluntar – multe ture suplimentare pe lacul Snagov (de la baza sportiva până la insula (pe care o înconjura și se întorcea ) – deci dacă inițial ajungeau 7 și apoi și 11.000 km per an, în prezent (chiar cu noile ambarcațiuni – pagăi etc.) nu mai ajunge. El își propunea un timp anume și se pregătea pentru acela. Dar mereu mai apăreau diferențe legate de apă, vânt, culoare și poziția la start etc.
h) (din felul în care vorbea / se raporta) Ivan considera Snagovul drept casa / căminul lui. Poate și datorită anilor de cantonament. Poate (ulterior) și datorită casei din Tâncăbești. Dar în special datorită unui fel aparte de legătură a lui cu apa (lacului). Căci avea un fel special și totodată aparte de a vorbi despre lac și apa (pe care îl sesizam dar nu l-am deslușit niciodată). Delta era obârșia (originea) lui.
i) odata, in trafic la un stop (tocmai trecut pe rosu) am vazut pe cineva care a coborat din masina si a luat un pet de pe asfalt. Cel mai mult a atras (privirea) prin felul ferit in care a facut-o si apoi prin motiv (initial ai fi crezut ca recupereaza ceva important). La re-intrarea in masina l-am recunoscut. Apoi la verde, cateva masini nu au plecat imediat (doi soferi isi faceau semne de genul Țai vazut cine era?”). Apoi am inteles si eu: Ivan dorea sa ia pet-ul dar nu sa fie si recunoscut cand face asta … Ei bine, acesta era Ivan: și la ceva evenimente – el mereu chiar și făcea ceva folositor în mod concret. Intrând într-un (nou) grup – el transmitea în avans un fel de apreciere către toți și fiecare în parte, pe care doar de circa 2 ori am mai întâlnit-o (la Akira Takanaka în Japonia si o femeie foarte simpla – undeva la tara).

*** Între 2008-2009 (când venea mai des la sediul Fundatiei Snagov si evenimentele noastre), simțeam că Ivan chiar dorește să facă ceva pentru și legat de lacul Snagov, sportivi, tinerii care ar fi putut să experimenteze astfel de sporturi. Atunci părea că la Snagov s-ar putea realiza (mai repede și usor) ceva relevant. Și Delta părea mai departe și cumva mai izolată / deconectată. 

Imi amintesc (in special) deosebilta lui curiozitate si intrebari pentru multe detalii (..) dupa ce a vizionat (intro seara) filmul din 25.06.1993 “Ziua Apei” de la Snagov (cu o  mulțime de personalitați) despre care eu deja știam și o parte din roluri – motivații și prezenta lor la eveniment.  Eu cred că ceea ce au încercat acele personalități să anunțe (lanseze) la Snagov (Antipa, Gusti, Carol – Străjeri, Dem Dobrescu  etc.) – a reușit (în bună parte) să implementeze Ivan (cu ajutorul organziarii lui Teodor) si un larg sprijin primit de Ivan (datorita – in special bunătății și felului lui de a fi ca om)

Fundatia Snagov a inceput si continuat sa experimenteze (chiar in premiera) o multime de idei.
*** Insa Ivan era – merita – putea (si cu ajutorul lui Teodor Frolu) a reusit sa fi faca (cu vizibilitate nationala) multe lucruri – (mai) concret si relevant.

Forme de colaborare / per perioade a lui Ivan cu Fundatia Snagov (legat de Snagov):
> 2008-2010 > a participat (și chiar ajutat – parțial) la mai multe evenimente organizate de Fundatia Snagov
* A fost perioada cu cele mai multe discuții + întâlniri la sediul Fundației Snagov
> 2011-2016 > perioada  fundamentării motivelor (științifice și legale) pentru conservarea (a biodiversității) lacului Snagov
* La Snagov a trebuit să re-dovedim (științific și legal)  autorităților existente: valoarea > obligațiile  re patrimoniului natural existent. Proiectele relevante (schițate / justificate / pregătite – întărite prin Planul de Management – urmau să fie astfel derulate ulterior)
> 2017-2021 > perioada de discuții periodice (trimestriale) + așteptare a unui context favorabil (..) pentru a veni pe (include) lacul Snagov în suita de proiecte crescute (între timp) de Ivan. Și care (toate) erau pretabile și firești pentru Snagov:
a) RowMania (=suita anuală de evenimente – competiții cu canotcile, care era firesc să (re)includă și Snagovul (din multe motive: prima abordare a acelorași subiecte / vatra sporturilor nautice românești / criterii legate de tradiții – logistică – vizibilitate etc.)
b) AUR > Apele Unite ale României  (resurse naturale – utilizare sustenabila etc.) / (O apă) “Un râu sănătos, curat și bine administrat aduce bucurie, prosperitate și contribuie la identitatea localității. ” + “Un râu iubit și îngrijit e o medalie de aur!” © IP
c) (suite de) Festivaluri (in natura) – asa cum Fundatia Snagov și câștigase încă din 2014 o finanțare de 320.000 euro (dar nu a mai derulat proiectul – datorită autorităților) 
* Implemenarea restricțiilor din Regulamentul publicat în Monitorul Oficial (ex: ski nautic etc.) nu s-a asigurat de autorități și a început o suită de atacuri și dengrări asupra custodelui – Fundatei Snagov. Ivan & Co au decis să amâne colaborările concrete (pentru a evita dispute și asocieri – care ar fi putut afecta și viitoarele finanțări / sponsorizări).

(despre) >> Filmul “Ziua Apei (25.06.1933) > Film (motivațional) cu personalități (pe baza căruia Fundatia Snagov aniversează “Ziua Lacului Snagov

Dupa ce Ivan l-a vazut la sediul Fundatiei Snagov (prin 2009) – am discutat de mai multe ori despre:
1) viziunea lui Grigore Antipa [1, 2] despre specificul – potențialul – rolul apelor din Romania / tratatul sau din 1916 si referirile la Snagov
2) Dimitrie Gusti [1, 2] (rolul muzeelor si cat a fost director .. proiectul toti elevii sa practice sporturi in aer liber iar cei de de langa ape – sa invete a inota)
3) rolul Străjerilor [1, 2]  (similar cu Scouting / Cercetașii României de astăzi) – organizarea națională și importanța sprijinului Regelui Carol II
4) istoria turismului la Snagov si oportunități / probleme – provocări – asociate
5) despre motivele si mijloacele in care Fundatia Snagov încearcă să facă diferite lucruri (similar si totuși adaptat la tehnologia si contextul prezent):
Colecțiile Muzeale Snagov (cu secțiuni despre: Etnografie: tradiții + meșteșuguri – ateliere – produse culinare locale / Biodiversitate / Sporturi nautice / Evenimente culturale, expozitii, panourifilmeFoto Albume)

Cu Ivan am vorbit (și) despre multe subiecte (care se puteau face la Snagov):
1) REGATTA Snagov (relevanța internațională timp de decenii – dar distrusă prin inițiative ale unor trepăduși comuniști prin ?1984). Despre oportunitatea / potențialul readucerii la Snagov a unor competiții sportive nautice (eco) – și/sau dezvoltării (relansării) prin cei care există și operează local;
2) despre mai multe proiecte si demersuri legate de sporturi nautice (la Snagov): proiect draft facut – pentru o nouă pistă internațională (de-a lungul canalului existent de scurgere a Snagovului în Ialomița, cu lungime de 1,8 km, din Gruiu, pe un teren al statului de circa 60 ha + posibilitate de finantare UE / subiect discutat de mine și cu d-na Elisabeta LIPA). Demers similar celui din 195x – cand s-a ajustat „Malul Tăiat” pentru asigurarea încadrării în cerințele competiționale internaționale;
3) (re)organizarea de evenimente sportive de masă (și preferabil legate de apă) – la Snagov. Gen triathlon / penthalon.
Construind peste numeroasele precedente evenimente (istorice) legate de apa (înot / caiac – canoe – canotaj / alergare / ciclism). Cu integrarea potențialilor parteneri locali:  furnizorii HoReCa locali / școlile din comunitățile locale / 5 baze sportive naționale din zonă / Prima Evadare.
4) despre drama locală care constă chiar în lipsa totală de pește. Nici măcar un local HoReCa nu mai oferă pește din lacul Snagov. În condițiile în care Snagovul era cunoscut și renumit din 185x pentru plătică, raci etc. (confirmat și în scris de Aricescu, Odobescu, Sadoveanu etc.).
Comunitatea locală avea chiar și 2 năvoade (în plus față de uzualele și numeroasele setci, vârșe, orețe etc.) iar peștele aflat în mare belșug era comercializat în târguri de la București până la Buzău. În diferite oferte de la peste viu (la gheață) – până la pește afumat. Cu celebrele mâncăruri de obleți („hamsiile de apă dulce”), saramuri, ciorbe de pește etc.
5) comunitatea „bărboșilor” (lipoveni aduși prin 178x de fanariotul Filitis la Tâncăbești și care în final au migrat prin Ghermănești pentru a se stabili în Dobroșești = Snagov sat). Despre casele cu culori și însemne lipovenești / despre pierderile etnografice – demersuri – cine poate ajuta – ce livrabile pot rezulta (releveele făcute prin Mincu și mai ales valoarea „inventarului” mobil (re: tradiții) din curți – gospodarii > expo potențiale)
6) Particularități ale tururilor ghidate prin natură cu caiacele (experimentate de membrii Fundației Snagov – la Snagov încă din 2001) – corelate cu „Delta Snagovului” („Santul – Snagov, re-botezat de Fundatia Snagov pentru ca are colonii de păsări, habitate diferite, mulțime de specii si le poti parcurge „povestind” teme diferite). Dar și pe Neajlov, Ialomița, Dunăre (Giurgiu – Oltenița)
7) proiectele AFCN a Fundatiei Snagov, Spatii Verzi etc. (câteva câștigate) și limitările (de finanțare / sponsori / lobby) dar potențialul și scalablitatea lor … [Time line a unei zone si activități dintr-o comunitate cu imagini vechi si filme si obiecte si tradiții / ?] * Paradoxul refuzului repetat a AFCN de a finanța proiecte legate de Vlad Țepeș (cu atât mai putțn pentru Dracula – chiar intr-o abordare culturală)
8) inclusiv paradoxurile ne-reușitelor Fundatiei Snagov legate de colecția Vlad Basarab Tepes – Istorie si Legenda (care desi premiata multiplu la nivel international) – nu primeste atentia cuvenita la nivel national (via autoritati). Cat si curiozitati si potential legate chiar de valorificarea mitului Dracula
8) (cam trimestrial – timp de mai mulți ani) despre noutăți legate de demersurile de la Snagov (reușite / piedici / noi demersuri – proiecte – și încercări). Și despre posibile viitoare colaborări …

+++
Acum cand Ivan nu mai este (..)
a) ne bucuram ca (totuși)  multe din oportunitățile întrezărite (si unele si experimentate de noi la limita resurselor noastre) – au putut fi materializate de Ivan la nivel național și transformate in exemple suficient de relevante
b) regretăm ca nu a apărut la Snagov o perioada de normalitate in care sa ajungă proiectele lui Ivan (la care sa mai adaugăm unele particularități din muncă și realizările Fundatiei Snagov)
c) eram atât de convins ca Ivan va continua să aibă un rol si o prezență activă cel puțin încă 15-20 de ani (si ca – deci – mai este timp …)

Linkuri relevante:
1) Wikipedia: En / Ro
2) Asociatia Ivan Patzichin – Mila 23 
3) Articole + diverse:
3a) vom completa in urmatoarele 2 zile : caci este greu de ales cateva mai relevante … fiind deja foate multe surse ..î

Ajutați la completarea / corectarea prezentei pagini
office@FundatiaSnagov.ro  / Tel: 0720 762468

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?