25.06 Ziua Lacului Snagov – Ziua Ariei Naturale Protejate
.. Ziua Apei a fost sărbătorită la Snagov in 25.06.1933. Atunci a participat – defilat și tratată cu respect și comunitatea locală (defilând cu luntrile tradiționale scobite din trunchiuri de stejar, având portul local și ridicând pălăria strict la trecerea prin fața Regelui Carol al-II-lea) ..

Definiții: Ziua Apei = ZIUA LACULUI SNAGOV = Ziua Ariei Naturale Protejate (ANPLS). A fost aleasă această dată (25.06) pentru că în 25.06.1933 pe malul lacului Snagov a fost sărbătorită “Ziua Apei” de către un grup oficial în care se aflau: Regele Carol al II-lea, Prințul Mihai, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Iuliu Maniu, reprezentanți ai mai multor asociații sportive (sporturi nautice) și cercetășești. Context în care se promovau sporturile nautice, mișcarea în aer liber, obligativitatea învățării tinerilor să înoate, încurajarea asociațiilor cu rol în educarea tinerilor în natură, valorizarea unor tradiții sănătoase. Astfel că ulterior (până în 1939) această sărbătoare (asociată sporturilor nautice) a tot crescut și a migrat (ca loc de organizare) și în final a ajuns în data de 15.08 și la Mamaia > Constanța ca Ziua Marinei.
Note: 1) Vezi broșura Ziua Apei și publicațiile de până în 1939
             2) Perioada comunistă prezintă apariția sporturilor nautice la Snagov, ca începând după 1952 (odată cu cluburile militare care au preluat infrastructurile existente – precum Yach Club Snagov etc.). Percepție care este propagată (greșit) și în prezent.

* Fundatia Snagov (prin Colecțiile Muzeale Snagov) – rectifică și completează o mulțime de detalii relevante despre întreaga Zona Snagov, pe numeroase categorii/direcții.

Imagini relevante din Zona  Snagov (Romania):

Regele Carol al-II-lea, Printul Mihai, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu etc. - la tribuna oficială (regală) amenjată pe plaja (malul lacului) de la Yacht Club Snagov (actuala bază sportivă - Nicolae Navasart)
Primarul Bucureștiului - Dem Dobrescu - a amenajat Parcul și Plaja Snagov (in numai 6 luni!) și a propus chiar conectarea Snagovului cu lacul Căldărușani (via râul Ialomița) și lacul Colentina (după ce sistematizase și lacurile Bucureștiului). El credea în potențialul Snagovului ..
Sporturi nautice cu Vele (ecologice) = tradiționale lacului Snagov. Corelate și cu sărbătorirea Zilei Lacului Snagov și Ziua Apei în data de 25.06 #SnagovLake #SnagovTourism #SnagovFundatia

Imagini din filmul aferent Sărbătorii “Ziua Apei ” la Snagov din 25.06.1933 (la sediul Fundatiei Snagov puteți viziona filmul complet de 37 min + detalii complete conținut)

Filmul din 25.06.1933
Amiralul Bălănescu, Nicolae Iorga, Dem Dobrescu, Dimitrie Gusti, Carol II, Iuliu Maniu, prințul Mihai etc.
Filmul din 25.06.1933

Defilare anuală (simbolică) a ambarcațiunilor nautice tradiționale – pentru sport și pescuit

Parte din Defilarea Nautica (simbolica) > Tineri de la Clubul Vointa din Ghermanesti (Comuna Snagov) * Pentru ca televiziunile au facut filmari si poze deosebite, noi (Fundatia Snagov) nu am mai facut (contand pe ajutorul lor). Ulterior, nu am mai primit nimic. Asadar, avem doar un set de poze facute (intamplator) si ne-profesionist de un voluntar ...
Toma Simionov * Multiplu campion mondial si olimpic - care povesteste si da exemple despre: ce era Snagovul, ce a devenit, ce ar trebui si ar putea sa devina. Despre probleme, nevoi si propuneri de imbunatatire. Jurnalistii televiziunilor sunt interesati. Dar aceste detalii si multe alte realizari si noutati din programul zilei, nu vor ajunge a fi prezentate la stiri ...
Parte din Defilarea Nautica (simbolica) > Am dorit mult sa putem prezenta si noile sporturi eco nautice. Desi pe lacul Snagov este o crestere a prezentei caiacelor si placilor SUP, nu am gasit decat un singur practicant pe lac in cele 2 ore ale evenimentului ...

PROGRAM zilnic propus de Vineri 22.06 – 25.06, la sediul Fundatiei Snagov (se mai ajusteaza functie de parteneri) / E necesar să vă înregistrați în prealabil la eveniment – pentru gratuități), in scenariu de (buget minimal):
[30m] Vizitarea (inițială – rapidă a) locației Fundația Snagov (a principalelor zone):
      > Patrimoniul Natural al Zonei Snagov:
      > Prezentarea Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov (ANPLS)
      > IAZ-ul cu 28.000 litri de apa, 3 cuve, 2 jgheaburi
      > 6 acvarii + 6 terarii și un mic sistem demonstrativ de acvaponie unde sunt gazduite si vizibile peste 50 de specii
     > Colecții Biodiversitate = set de mini expoziții cu terarii, colecție de (forme de) plante (gen herbar), semințe, melci, scoici, insecte etc.
     > Circuit demonstrativ cu audio ghid bazat pe smarphone si GPS – pentru prezentarea speciilor si unor parti ale colectiilor si zonelor importante
[2h] o tură/circuit – plimbare prin natură / margine de lac);
[20m] Prezentare scurtă multimedia + corelare cu biodiversitatea Zonei Snagov (multimedia);
[60m] vizionați un SET de 4 FILME vechi (1933-1944) despre Snagov
[20m] vizitare gratuită sau cu reducere de 50% a minim 3 expoziții / teme din cele 10+ disponibile;
[20m] un Atelier / Activitate / Atracție (din cele existente) – care poate implica întreaga familie (și “legată” de subiect). Obiectul creat la ateliere – poate fi luat acasă rezultat (numai cu acordul organizatorului)
* Cei care doresc acces la mai multe activități/atracții, formează un grup (min 12 – max 25) și responsabilul face rezervare și plătește o contribuție.

Activități SUPLIMENTARE (optionale): (depinde de parteneri – sponsorizare / cu acces + locuri limitate – e necesară înscrierea prealabilă / chemăm TV – mass-media).

VINERI (21.06):
    a) Moment/Deschidere oficială (depinde de parteneri/sponsorizare)
    b) Ar putea veni grupuri de elevi/copii la cicluri de vizitare (≈ 90m/grup de 12-30)
     11:00 – 13:00 > circuit pe lac (ANPLS) cu vaporașul cu prezentarea Audio-ghidului cu GPS / numai pentru grupuri confirmate  de 12 participanți
    + derulare SET (selecție) de activități+atracții din cele circa 25+ disponibile (la sediul Fundatiei Snagov) (să existe minim 12 doritori / tip de activitate)

SÂMBĂTĂ (22.06):
     10:00 – 13:00 > circuit prin biodiversitatea Zonei Snagov (pe lac sau maluri) (ANPLS) – numai pentru grupuri confirmate  de 12 participanți
     13:00 – 15:00 > circuit pe lac (ANPLS) cu grupuri confirmate de 12 participanti (ex: localnici – via biserici: Snagov sat / Ghermănești / Manastirea Carmelitană etc.) +(audio)ghid
    16:00 – 20:00 > derulare SET (selecție) de activități+atracții din cele circa 25+ disponibile (la sediul Fundatiei Snagov) (să existe minim 12 doritori / tip de activitate)

DUMINCĂ (23.06):
    11:30 – 12:00 > refacere defilare ambarcațiuni sportive și locale (ca în filmul din 25.06.1933). În zona dintre Baza Navasart și spre Snagov Club (vila Muntenia) și fostul turn (Coada Linții) – despre care avem și poze.
    13:00 – 18:00 > Întâlnire într-un grup de oameni (povestitori, cu amintiri, care au ajutat ori pot ajuta)

LUNI (24.06) + MARȚI (25.06):
    a) Moment/Deschidere oficială (depinde de parteneri/sponsorizare)
    c) derulare SET (selecție) de activități+atracții din cele circa 25+ disponibile (la sediul Fundatiei Snagov) (să existe minim 12 doritori / tip de activitate)

* Există o listă de subiecte – prezentări – activități. Dar mai mult dorim să ne simțim bine și să cunoașteți oameni noi.

CE POȚI SĂ VEZI?
1) Expoziție FOTO despre BIODIVERSITATEA Zonei Snagov (prezentată și la Antipa în 03.11.2016)
2) IAZ cu specii de pești, raci, moluște, plante (inclusiv pe fundul lacului prin fereastră specială)
3) 6 Acvarii + 6 Terarii (tranzit/teste) / + cum le facem/întreținem/hrănim;
4) Colectii Biodiversitate (9+ incipiente) + Panouri explicative: insecte, amfibieni și reptile / semințe / plante (forme de frunze)
FILME vechi despre Snagov: 1933(35m), 1941(12m), 1943(15m)
* “Atunci și Acum” / se pot vedea diferentele din ultimii .. 60-70 de ani
FILME noi despre biodiversitate (circa 11 > total circa 7h)

CE POȚI SĂ FACI?
Vizitezi Colecțiile Muzeale Snagov (7 teme)
Afli detalii despre 4 ateliere meșteșugărești tradiționale
Să cunosti noi oameni (carora le pasa și mai vor sa facă ceva) / discuții de grup / amintiri + curiozități + interpretări / propuneri

PREMIERE (în 2017) – insuficient cunoscute :
2 Circuite (pe lac/ANPLS si terestru) cu audio-ghid bazat pe GPS (adică pe măsură ce te apropii de o atracție – subiect, în căști începe automat o prezentare audio și pe telefon poți vedea o suită de imagini și link-uri cu detalii suplimentare)

CE POȚI SĂ AFLI?
Detalii despre BIODIVERSITATEA zonei Snagov (liste de specii, probleme, nevoi, soluții, proiecte)

CU CINE SĂ (mai) VII?
Cu familia (căci sunt multe de văzut și interesante pt. copii). Cu prietenii (ca să ai ce să vorbești apoi .. )

CE REZULTĂ?
Cel puțin 8 noi atracții (eco-turistice) si 8 activități – în Zona Snagov
Cel puțin 10 lucruri diferite – pe care le poți face la Snagov per an.

PARTENERI din Zona Snagov: invitați / confirmați >
Din Zona Snagov:
A1.1) Snagov Club (fosta Vilă Muntenia), A1.2) Artha Parc / Universum Events Architect, fosta / A1.3)
A2.1) Toma Simionov – Dublu Campion Olimpic și triplu Campion Mondial / A2.2) Ivan Patzaichin – Multiplu campion Olimpic și Mondial (Asociația Mila 23)
A4.1) Biserica din Snagov sat (Preot Panaite) / A4.2) Biserica din Ghermănești / A4.3 Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți
A5.1) Asociația ZEN Snagov (Dan Horvath) / A5.2)
A6.1) Aztec Inflatables & Vlad Iosif (foto nature  & wildlife)
B1.1) Consiliul Județean Ilfov  (ar putea ajuta cel puțin la mediatizare / promovare)
B1.2)
Directia de Cultura Ilfov (ar putea ajuta cu bibliografie selectivă / o prezentare / mediatizare / promovare)
B1.3)
Inspectoratul Școlar Județean Ilfov  (ar putea ajuta cu anunțarea și încurajarea a cel puțin 15 grupuri de elevi – copii care să vină în cursul zilei de sâmbăta între 10:00 – 15:00)
B1.4) Asociatia “Foisorul de Foc= Voluntariat si Parteneriat pentru Viata”   (partener din 2013)
X.x) Prof. Despina Georgescu, Cruceanu Anastasia, Teodor Petre, Grozav Constantina, Cocuța Nucuță

PARTENERI MEDIA: invitați / confirmați >
Observator / Știrile ProTv / Digi24 / Viitorul Ilfovean / www.ComunicateDePresa.ro / ProFM / EuropaFM / RadioRomaniaActualitati

SPONSORI / FINANȚATORI:
> În curs de completare …
Edițiile anterioare: Fundația pentru parteneriat, MOL România, Fundația Snagov, Snagov Club, Toma Simionov – Dublu Campion Olimpic și triplu Campion

VOLUNTARI necesari: (5-12)
fotograf / cameraman / organizare: welcome – fluxuri – ghizi

Referințe / Citări din edițiile anterioare:
Ediția 2018: aniversare restrânsă (din lipsă de buget): pe lac și la sediul Fundatiei Snagov
Ediția 2017ComunicateDePresa.ro, StirileProTvBUSINESS-ADVISOR.RO, etc.

Detalii suplimentare: Tel: 0720 762468 ori  office@FundatiaSnagov.ro