196x = Vlad Mușatescu – Intinerariu literar

A participat timp de peste un deceniu la numeroasele întâlniri – evenimente ale scriitorilor din România – organizate la Snagov (multe facilitate de scriitorul local – Constantin Georgescu).

Vlad Musatescu s-a născut la 4 mai 1922 în Pitești. A fost secretarul editurii ABC ( 1941- 1945 ), redactor la ziarul “Înainte” ( 1945- 1948 ), redactor la editura “Europolis”, sef tehnic, redactor artistic, machetator la edituri și reviste ca “Flacăra”, “Gazeta literară”, “Cinema”.

A scris multe texte umoristice pentru copii și adulți precum “Bobby Felix Făt-Frumos” (1943), “Pogonici ariciul”, “La sud de lacul Nairobi” ( 1945 ), “De-a v-ați ascunselea” (1974), “Apa vie” și multe altele. Traduceri din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell.

I-a plăcut enorm să scrie parodii ale romanului polițist: “De-a puia- gaia?” (1975), “De-a baba oarba” (1976), “Aventuri aproximative” (două volume 1984), “Extravagantul Conan doi” (1978) etc.

Prieten și sufletist extraodinar, bucurându-se ca un copil de succesele tuturor confraților în ale scrisului românesc, a făcut -printre altele- o intensă propagandă celebrei mașini “Fiat 600”. Avea și conu Vlăduț o mașină “Fiat 600” pe care o numea în scrierile sale “bombița”. Cu acea “bombiță” a creat numeroase aventuri unde și mai celebrul “Conan doi” – investiga la modul cel mai aprig niște “crime”, pe cât de “oribile”, pe-atât de hazoase. A povestit ca nimeni altul, o sumedenie de întâmplări și scene din viața tuturor scriitorilor pe care i-a cunoscut.

Vlad Mușatescu – atât în viață, cât și-n scrierile sale, a glumit tot timpul.

 

* Extras din periodicul de răspândire ilfoveană “Snagov”, 08-15 august 1999

Extravagantul Conan Doi Vlad Musatescu
Vlad Musatescu
Cei trei veseli naparstoci roman umoristic Vlad Musatescu

Date comemorative: 1975, 04.05.1922, 04.03.1999
Mai multe detalii (re:Vlad Mușatescu – la Snagov):  în Colecțiile Muzeale Snagov – colecția: Personalități bune și “nebune
De făcut (voluntari / elevi / masteranzi etc.):
1) de extras din publicatii – referiri la Snagov

Copyright – Fundatia Snagov: Prezentul material este inclus în Colectiile Muzeale Snagov și în Monografia Snagovului.

Referințe: 
1) de completat / greu de găsit

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?