Ziua DeGustărilor Tradiționale + Neobișnuite (ex: Lotusul indian = Nelumbo nucifera)
Zona Snagov a avut o lungă listă de produse locale – specifice – tradiționale și / sau moduri de preparare – gătire care (riscă să se) piardă în timp.
+ O listă de produse si servicii prin care și-a făcut un renume (în diferite perioade).
++ O noua lista de (noi) produse si servicii prin care ar putea să își (re)completeze o identitate / diferențiere (atracții)
Dat fiind renumele (istoric, turistic, cultural al Snagovului), in perioada comunista i s-au mai atașat brandului Snagovului câteva produse de lux – apreciate național.
Enumerăm din toate acestea, câteva:
racii și plătica de Snagov / pește proaspăt + afumat + comercializat de la București la Buzău / gheața comercializata si in Bucuresti / stuful și papura pentru acoperișuri – pereți – garduri / împletituri din răchita + papura / lemn de foc și construcție / fructe uscate la vânt și fum (mere, prune) / miere / TURISM național / țigări – chibrituri – televizoare Snagov /
Multe din activitatile comunitatilor (specific pentru auto-consum) au avut particularitati care sunt ignorate (razboaie de tesut cu gratare din fasii de trestie / scule de pescuit unice in Romania: oretul / olarit cu produse unice: ex: pentru a scoate apa proaspata de pe fundul lacului – de la izvoarele reci / jucarii pentru copii din trestie: ex: fluier variabil / etc.). Cateva din acestea le regasim in Atelierele traditionale conservate (si derulate ocazional)
Ca evenimente cultural-gastronomice, Fundatia Snagov propune evenimentele:
1) 09 Martie >> Ziua Măcinicilor Mucenici cu nucă și scorțișoară (Zona Snagov) și alte surprize
2) 21.09 Septembrie >> Ziua DeGustărilor Tradiționale + Neobișnuite (ex: Lotusul indian = Nelumbo nucifera) // rețete inedite + uitate din produse locale
3) 27.10 Octombrie >> Ziua Racilor – pescuit – gătit tradițional (Zona Snagov) și alte surprize (26.Oct)
MENIU GENERIC PROPUS (câte 1-3 per categorie):
1) ciorbă : de untișor / urzici / ștevie / (borș) de pește
2) pește: uscat (la vânt) / afumat / copt în pământ [biban ori crap în frunze de brusture apoi lut – pus la copt în jar] saramură cu mămăligă și mujdei
L) retete din Lotusul indian: vezi setul de 7 de mai jos (din care cel putin 4, ne propunem sa le oferim anual)
P) papură (rizomi – similar cu Lotusul) = ca traditie locală
D) desert: prune – mere uscate / colivă / măcinici / scovergi / napi cruzi
B) băuturi: ceaiuri 5x / socată / hidromel / spriț (vin local + sifon)
R) (reziliență): corcodușe (compot – acritură) / măceșe / dude / napi / și alte 20-40 de plante sălbatice, comestibile – care merita a fi (re)descoperite / cunoscute
Note:
a) toate acestea se pot face la nivel de mini degustări (deci cantități mici). Functie de modul de finantare si grupul tinta vizat, evenimentul se poate face cu minim 10 pana la sute de participanti (de exemplu, daca s-ar implica si primaria locala etc.)
b) pentru fiecare categorie – putem avea un voluntar / responsabil, care sa pregateasca minim 10 (mini) portii – pentru degustare + sa prezinte detalii (gatit etc.)
c) re: Lotusul indian > pai localnicii mâncau (și ei) rizomii de papură (si modul de recoltare si gatire este similar cu cel pentru lotus, diferentele fiind in zona legata de condimente)
OBIECTIVE:
00) cât mai mulți să afle + experimenteze (pozitiv) lucruri legate de (lacul) Snagov: să vină + vadă + atingă + audă + guste + facă ceva (specific / unic).
01) concret (și kinestezic): să guste ceva din lacul Snagov (și astfel – poate – să se re-conecteze cu acesta). Să se (re)treacă de la teoretic, la concret. De un prag emoțional (de reală acceptare). Orice ezitare (ne-încredere / suspiciune) să fie discutată – verificată – asumată cu ocazia întâlnirilor informale
Noile “convingeri” a majorității tinerilor și a noilor veniți (după 1989) este că apa lacului este infectă (..) și deci și orice din aceasta, chiar și atingerea ei. Deși “școliți” > nu pot înțelege chimie, fizica, biologie, matematică etc. Nu știu a verifica o informație. Nu (mai) au încredere în autorități ori “dușmani”, emoționalul primează asupra rațiunii, sunt dependenți (inconștient) de (paternuri) scenarii (reacții / interpretări).
10) pentru (localnicii) băștinași, lacul Snagov era sacru (date fiind : dependența, importanța, numeroasele resurse oferite, rolul în viața cotidiană, poveștile generate etc.). Autoritățile (+BOR) dar chiar și localnicii “de succes” > au “realizări” bazate pe continuarea distrugerii lacului – mediului – naturii – biodiversității. Haideți să îi facem să guste ceva din locul pe care contribuie să îl pângărească (..). Să guste (..) precum anafura din Biserică …
21) tinerii trebuie ajutați să perceapă + valorizeze și ce este pozitiv – bun și din trecut, strămoși, locurile natale etc. Căci (altfel) preiau moda de a renega (chiar) agresiv a specificul + valorile locale (pe care nu le mai cunosc + înțeleg). Și adoptă soluțiile și valorile globalizatoare (fiind în incapacitate de analiza critic și deci de a selecta – armoniza > optimiza) localul cu globalul (ceea ce generează și dependență, frustrări, resentimente … drame)
22) noii veniți (după 1989) (precum spaniolii în America etc.), prin ignoranță (+..) snobism etc. – refuză orice explorare / contact / comunicare / considerare (apreciere) a “ceva” (=orice) de origine locală. Iar schimbările făcute sunt distructive (multe – ireversibile). Am dori ca (și) aceștia sa înceapă să afle + aprecieze (și) ceva local (..). Nu doar dupa (=implicit) 1-2 generații ale acestora .. Ar putea fi atrași de/prin ceva (și mai) “superior” , snob (“fașion”) (sau cel puțin prezentat ca atare).
23) există oameni/familii de excepție din toate categoriile (..) care sperăm să înceapă să colaboreze mai mult / repere > o primă oportunitate fiind (și) astfel de evenimente (..)
3) Fundatia Snagov încearcă (..) să mențină vie legaturile dintre trecut – patrimoniul nautural + cultural – comunitate (foarte derutată și dezbinată). Nu doar ceva descrieri + imagini (din Colecțiile Muzeale Snagov. Cât mai ales prin prin câteva evenimente anuale – în/pentru comunitate): istoria, tradiții – meșteșuguri, competențe, rețete culinare + povestiri locale etc.)
Poliția (..)
5) Prezentul eveniment (..) poate avea multe fațete / abordări – semnificații (și functie de parteneri – participanți etc.). Deci acest lotus este ceva foarte rău pentru habitatele existente (..) iar în demersul de reducere / eliminare am putea găsi și câteva elemente pozitive (chiar folositoare).
* Haideți să (re)facem împreună (via dezbatere etc.) un Force – Field si apoi sa ajungem la un Plan de Acțiune (unul limitat de resursele participanților și altul – cu resursele deja asigurate ale autorităților)
De ce? (Motivație)
1) “degustare” > curiozitate / diversitate / (mic) eveniment monden / experimentare (si poate chiar place si se justifica a se repeta evenimentul …
* Degustarea organizată nu are caracter comercial (nu este cu acces public), vizează un număr limitat de participanți (max 20 – pe bază de invitație, numai adulți, fără probleme medicale – deci cu o evidență clară a participanților)
2) Reziliență … => se dorește a fi un exemplu de valorificare (sustenabilă) a resurselor locale
3) re: lotus indian:
3a) reducerea populației de lotus indian – care are un comportament invaziv de pe lacul Snagov (unde a ajuns la peste 20 hectare din circa 600 sau circa 10% a zonei malurilor). A cărei obligație o are Apele Romane, iar pentru Aria Naturală Protejată Lacul Snagov exista detalii si obligații explicite chiar prin PM + R ANPLS din MO 318 bis din 18.05.2016
3b) Snagovul ca potențială sursă (furnizare) de “părți” de lotus indian (și astfel să asigurăm o sustenabilitate a eliminării / reducerii lui de pe lacul Snagov): flori, semințe, rădăcini etc. Opțional: (și alte) produse derivate [in viitor – cu parcurgerea procedurilor de avizare etc.]
4) Snagovul are o gamă largă de potențiale produse locale (..) (și non) alimentare – care ar merita prezentate – promovate și poate chiar comercializate (cu ceva subvenționare). Chiar și ANANP are proiect și procedura (“accelerată”) de valorificare a produselor din ariile naturale protejate – care s-ar putea aplica și pentru acest lotus)
PROVENIENȚĂ (ce se gătește – consumă):
a) local > cantități foarte mici (preponderent pentru a reface – documenta – exemplifica tehnicile și tradițiile)
b) comerț > cantități mai mari
c) ce aduce fiecare (..)
+++
Re: Lotus indian =>
1) (local) recoltare rădăcini multianuale / lăstari noi / semințe în curs de formare (în Asia: 1, 2, 3) > de pe lacul Snagov (foto + film)
2) cumpărare (congelate)
CURĂȚARE (pregătire pt. gătit)
1) [100%] se curăță de “coaja” (similar: morcovi, cartofi etc.) și se elimină (prin taiere) și orice altă suprafață care a fost în contact direct cu apa lacului
2) [3% – opțional] se țin (3-10min) în apă cu bicarbonat de sodiu (pt. frăgezire și curățare suplimentară)
* Se țin la frigider (se pot și congela)
** Notă: ulterior la/prin gătire (vezi rețete considerate), se fierb – prăjesc părțile de lotus (deci temperaturile sunt foarte ridicate).
Avizări (“bun pentru consum”):
1a) re: calitatea apei din lacul Snagov > Administratorul Apele Romane (SGA Ilfov – care efectuează periodic verificări) confirma ca XYZ > link
1b) 22 de parametri au fost monitorizați timp de 12 luni (in 15 locuri / adâncimi) și s-a reconfirmat că apa lacului nu prezintă pericol > link
1c) lacul Snagov (si biodiversitatea din el) nu conține niciun poluant (industrial) – pentru ca nu exista industrie locala (si nici nu a rezultat din testele făcute recent și de Universitatea Baboș Bloyai
1d) și în prezent se face baie în lacul Snagov și nu sunt semnalate probleme medicale (băștinașii – conform tradiției / sportivii de la bazele nautice / practicanții de sporturi nautice motorizate, care de fapt sunt interzise în Aria Naturala Protejată Lacul Snagov = beizadele)
2a) deși se consumă (tradițional) pește (+raci, scoici) din lacul Snagov – nu există semnalări de îmbolnăviri (..).
De exemplu, în prezent se oferă meniuri cu pește din lacul Snagov la “Cherhana la Parfene” (TripAdvisor).
În trecut (..) se capturau zilnic sute de kg de pește care se comercializă local (populației, rețelei de restaurante și la București). Politia face anual zeci de dosare pentru braconaj (care are ca piață – populația Snagovului)
2b) Lacul Snagov a comercializat gheață care se punea inclusiv in paharele de vin de renume (ex: Hotel Ambasador, Intercontinental, Palatul Snagov, nomenclatura comunista de la Snagov etc.)
3) DSP Ilfov nu are semnalări de probleme legate de consumarea de produse acvatice din lacul – zona Snagov
4) ANPC Ilfov (Protecția Consumatorului ) nu are sesizări legate de situații – cazuri similare / Consiliere: 1, 2, 3
Notă: În fond (și în Zona Snagov), comunitățile locale continuă (tradițional) să recolteze (și consume) direct din natură diferite produse (untișor, urzici, ciuperci, păpădie, fructe sălbatice, ciuperci etc.) și cu cât mediu natural (continuă) să rămână natural – nu au existat (+ nu există) probleme de sănătate asociate
PARTICIPANȚI:
1) membri și invitați ai Fundatiei Snagov (și a partenerilor săi – la organizarea acestui eveniment, cu participare restrânsă – dar cu vizibilitate și mesaje publice)
2) reprezentanti HoReCa din Zona Snagov, care ar putea incepe sa includa in oferta lor astfel de oferte / meniuri
3) cei inscrisi prin Evenimentele anuntate (numai cu confirmare si in limita locurilor disponibile)
INVITAȚI:
1) Apele Române (SGA Ilfov), cele 3 primarii riverane lacului Snagov (Snagov, Gruiu, Ciolpani)
2) DSP Ilfov, ANPC Ilfov
3) ANANP, Ministerul Mediului – Direcția Biodiversitate, GNM, Poliția (..)
4) Mass-Media (interesată de astfel de subiecte)
DEGUSTĂRI (etape propuse) – referitor la Lotusul indian = Nelumbo nucifera:
CE (formă): BUFET (platouri / tăvi) – de unde se vor lua mici mostre (nu portii propriu-zise). Categorii disponibile (din rădăcină, din semințe, din tulpină, din frunze, din flori):
1) salată (din tulpină proaspătă – de sub 1 an) / salate care conțin și diferite părți din planta
2) supă – ciorbă (principala plantă este rădăcină, cu carne de porc). Condimentarea se face ulterior (individual, după gust: ex – sarea)
3) rondele prăjite din rădăcină (în sos special)
4) mâncare din rădăcini (felii) + ciuperci, sos și alte condimente
5) desert: semințe crude prăjite / alte deserturi cu pulberi aromate din diferite parti ale plantei
6) ceai din flori si ceai din frunze
UNDE:
1) la sediul Fundatiei Snagov (cu 3-7 participanți). Prim album foto + impresii. Realizarea primelor proceduri pentru recoltare – curățare – preparare (ajustări a condimentărilor)
2) HoReCa din Zona Snagov (pentru ajutor cu bucătărie + personal specializat). Pentru o degustare cu 3-5 feluri și 6-10 participanți.
3) București (unde Mass Media și majoritatea Invitaților – ar putea ajunge mai ușor). Se are în vedere gătirea mostrelor la o unitate HoReCa și apoi livrarea (gen catering) la locația (sala) unde se organizează evenimentul (cu prezentare gen Bufet)
4) Alternative – ulterioare (propuse):
4a) în 2023 se repetă evenimentul (similar – deci la scara mică, simbolic)
4b) un furnizor HoReCa din Zona Snagov va “adoptă” proiectul și îl va dezvolta (având în vedere eventualele cerințe – avizări specifice necesare – pentru comercializare publică)
4c) un furnizor HoReCa din București va “adopta” proiectul (ideal – un Restaurant cu meniu Indian – Pakistanez ori similar). Și îl va dezvolta (având în vedere eventualele cerințe – avizări specifice necesare – pentru comercializare publică)
4c) o emisiune cu impact național gen MasterChef (ProTv) se implica și ajută (în unul din multiplele modaliăți – posibile)
În România există (în prezent) următorii furnizori de produse (derivate) din Lotusul Indian (Nelumbo nucifera) – pe care i-am invitat ca participanți (cu expo – mostre + explicații – pliante + discuții despre posibilitatea valorificării celor 20+ ha de “cultură” invazivă de pe lacul Snagov:
1) NutraMax > pulberi din radacini de lotus +
3) ceaiuri, semințe uscate, pudre, (.. pachete: retete – terapii etc.)
4) Via Emag.ro > zeci de furnizori pentru: uleiuri, creme, lotiuni, spray, apa .. parfum,
5) derivate din lotus > incluse in multime de produse …
6) decor: măciuliile (cu semințe), semințe etc.
7) florile proaspete > in piețele pentru flori (amenajări buchete – evenimente etc.)
Re Lotus >> Titluri potențiale pentru eveniment / mini – proiect – relevante (pentru diferite categorii “țintă”):
1) “Dacă autoritățile nu reușesc să asigure eliminarea lotusului, românul (creativ) o elimină, mâncând-o …”
2) “Azi degustăm lotuși indieni (care e o plantă invazivă) și putem continua cu insecte precum cicade etc.”
3) “Dacă la vamă nu se opresc importurile de specii / plante alohtone (cum prevede legislația europeană) – romanii pot încerca (pe cont propriu) reducerea riscurilor … mâncându-le!”
4) Daca Garda de Mediu are exceptari de la controale – plantele alohtone importate – comercializate – plantate etc., înseamnă că populația din Romania le poate și mânca (caci numai pentru UE prezinta riscuri)
Notă: (similar cu): Știrea din mass – media: “Hoţii de nuferi roz de pe lacul Snagov, ecologişti fără să ştie“
PARTICIPANȚII la degustări au au fost informați detaliat (..) despre toate aspectele aferente evenimentului (și mostrelor pentru degustare).
Aceștia au și semnat că au luat la cunoștiință și își asumă direct toate riscurile și implicațiile potențiale (..).
Organizatorul (Fundatia Snagov) propune mentinerea legaturii cu participanții în mod explicit si timp de 3 zile după derularea evenimentului (pentru evaluarea oricărui potențial disconfort ori reacție etc.)
PREPARAREA mostrelor pentru degustări, a fost făcută în bucătării ale unor locații HoReCa (cu avize sanitare, personal de specialitate etc.)
* Mostre similare au mai fost (deja) realizate și consumate de organizatori (..) (și) în vara anului 2022 (..).
Re Lotus >> Album Foto din 2022:
Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.
Finanțațori – Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului „Multiplicarea comunicării și promovării nevoii de conservare a patrimoniului natural protejat al Zonei Snagov prin mix de demersuri creative și inedite“.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)
Parteneri: Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare
Pagina realizată în cadrul proiectului “„Multiplicarea comunicării și promovării nevoii de conservare a patrimoniului natural protejat al Zonei Snagov prin mix de demersuri creative și inedite“.
Proiectul este co-finanțat de MOL România (https://molromania.ro/ro/) și Fundația pentru Parteneriat – (http://www.repf.ro/)
Pagina curentă reprezintă exclusiv opinia Fundatiei Snagov (a autorului), iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de demers ori informațiile din prezentate.
* Mai multe detalii la [email protected] * Tel: 0720 762 468