Noaptea Muzeelor

18-19.05 Noaptea Muzeelor (9:00-17:00 > 32 de ore)
Long Night of Museums

Imagini relevante – nivel mondial:

Artistic performance "Light and gravitation" at National Museum in Warsaw (Night of Museums, 2007)
The Long Night of Museums in The National Museum in Szczecin (2009)
The entrance to Night of Museums in The Međimurje County Museum in Čakovec, Croatia (2011)
Night visitors queuing at the Warsaw Uprising Museum (2013)

Definiții (Wikipedia):
Def=’The Long Night of Museums (or the Night of Museums) is a cultural event in which museums and cultural institutions in an area cooperate to remain open late into the night to introduce themselves to new potential patrons. Visitors are given a common entrance pass which grants them access to all exhibits as well as complimentary public transportation within the area.”

> detalii în Wikipedia.ro

Initiator + Organizator + detalii (la nivel mondial): Patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),
(Se obișnuiește a se face asocieri directe între diferite muzee cu expuneri termporare a unor piese – relevante și expicate în scris – audio)

Initiator + Organizator + detalii în Zona Snagov > Fundatia Snagov – realizatorul Colecțiilor Muzeale Snagov (și căutăm parteneri media + sponsori).
1) Parteneri invitați (pentru ediția 2019):
1a) Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”   (expuneri reciproce: in ambele locatii – ar fi expuse un set de piese cu detalii explicative si scurte prezentari accesibile cu audio- ghiduri / QR coduri);
1b) Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi  (expunere reciprocă / + s-ar putea relua colaborarea anterioară, cu mai puține piese – circa 10 – însă mai multe detalii specifice)
1c) Consiliul Județean Ilfov  (ar putea ajuta cel puțin la mediatizare / promovare)
1d)
Directia de Cultura Ilfov (ar putea ajuta cu bibliografie selectivă / o prezentare / mediatizare / promovare)
1e) Studioul Cinematografic Buftea).
1f)
Inspectoratul Școlar Județean Ilfov  (ar putea ajuta cu anunțarea și încurajarea a cel puțin 15 grupuri de elevi – copii care să vină în cursul zilei de sâmbăta între 10:00 – 15:00)
1f) MediaObservator / Știrile ProTv / Digi24 / Viitorul Ilfovean / www.ComunicateDePresa.ro / ProFM / EuropaFM / RadioRomaniaActualitati

2) Parteneri la edițiile anterioare:
2a) Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” (partener la ediția din 2016)
2b) Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (partener la ediția din 2013)
2c) Asociatia “Foisorul de Foc= Voluntariat si Parteneriat pentru Viata”   (partener la ediția din 2013)

Referințe:
1) www.wall-street.ro – 10 muzee sau expozitii mai putin cunoscute de vazut la Noaptea Muzeelor
acasa.ro – Timp Liber / Inspectoratul Școlar Județean Ilfov
2) 2016 > Inspectoratul Școlar Județean Ilfov / Ghidaj audio – IZI.Travel /
2) 2013 > www.comunicatedepresa.ro  / https://ditoatepentrutotzi.blogspot.com

Imagini relevante din Zona  Snagov (Romania):
Există program de zi, sâmbăta și duminica – ideal pentru grupurile de elevi/copii. Și program de noaptea (pentru cei care vin – “spontan” dupaă… cultură …

Noaptea Muzeelor - Intrarea cu 2 Supraveghetori de la Asociația Foișorul de Foc
Grupuri de elevi și copii - vizitează colecțiile permanente și exponatele găzduite (ale partenerilor)
Hărți vechi legate de Zona Snagov - de la Muzeul Național al Hărților și cărții vechi (partener de eveniment)
Colecții de hărți vechi - legate de Snagov și Ilfov la Noaptea Muzeelor
Noapte de vară .. Imagini din locație pe la 3:00 (după ultimele grupuri de tineri)
Noaptea Muzeelor - de veghe / pază / coordonare
Lumini de noapte de vară - peste o parte din exponate
Vizitatorii sunt întâmpinati la sediul Fundatiei Snagov...
Vizitatorii află mai multe despre Vlad Tepes...
Diversitate și pentru copii.. Prin geamul securizat se pot vedea peștii mai mari și comportamentul lor - la hrănire. Este atât de interesant ce se vede în apă, încât copiii stau și cu .. "fundul în sus"!
Noaptea Muzeelor în colaborare cu studenții și profesorii de la Facultatea de Arhitectură, București...
Relevee, mape, desene - schițe - picturi. + Machete ale construcțiilor existente (tradiționale) și propuse (corelate cu specificul zonei)
10 Cărți poștale cu schițe ale celor mai vechi și tradiționale case țărănești de la Snagov (existente în 2016). Până în 2019, au fost distruse 6 ...
Profesoara Liana ILIU, cu studenți și vizitatori - explicând exponatele, semnificații, tehnici, detalii ...
Un culoar din mai multe - cu peste 100 de exponate legate de tradițiile arhitecturale ale Zonei Snagov
Arhitectul Gheorghe LEAHU (personalitate în România) - ne vizitează și anul acesta și face noi aprecieri pozitive
Discuții și momente memorabile - cu studenți și vizitatori ...
Exemple de schițe și picturi - care încearcă să redea și culorile și atmosfera ... de demult
Edițiile organizate, propun și o SUITĂ de Atracții / Acțiuni în cele două zile (sâmbăta – duminica) și noaptea dintre acestea.

Parcurge acest album FOTO – de la una din edițiile anterioare.

Programul din 2019 (18-19) va fi stabilit de comun acord cu partenerii.
Înscrierea o puteți face și direct în pagina Evenimentului din Facebook.
Putem avea (în principiu – ca în anii anteriori):
1a) vizitare gratuită a celor 7 colecții tematice (cu explicații – prezentări cu audio-ghid în limba română)
1b) prezentarea pieselor aduse temporar de la muzeele partenere;
2) [20min] Poveste cronologică de “devenire” a Zonei Snagov (acompaniată și cu imagini) / va fi reluata de circa 6 ore, la momente stabilite;
3) (dacă există 7+ doritori dintre parteneri/invitați). In prezent, am inclus: (+mini interviu cu) dl. Constantin Codrescu, dl. Dumitru Gaiță (660+ poze) și alți invitați (care pot veni) de la Studioul Cinematografic Buftea). Toate (și) cu scopul de a regăsi momente, întâmplări interesante – relevante din trecut – legate (și) de Snagov
6) proiecții / vizionări de FILME (în baza unui program afișat).
(seara + noaptea) [3-8 ore] de re-vizionări ale filmelor (sau secvențe) cu Snagovul de alta dată. Inclusiv cele mai vechi 4 filme despre Snagov (1933 – 1944). Plus secvențe din “ciudateniile” declarate public de unele “personalități” – despre Snagov. Și din 2-3 documentare.
7) set de jocuri diferite – în locație (ar fi bun un moderator)

OPTIONALE:

O.1) vizitare IAZ-ul (cu speciile vii de faună și floră), set de acvarii si terarii;

O.2) 2-4 circuite (tematice) prin pădure cu ghid de circa 1,5 – 2 ore (inclusiv unul pe timpul nopții  – dacă vremea permite)
O.3) observații astronomice (folosind un software + video proiector și corelațiile dintre ceea ce este vizibil pe cer și indentificările detaliate cu ajutorul softwarelui dedicat)

O.4) gătire tradițională cu/pentru organizatori și parteneri. Vizitatorii pot mânca la locațiile HoReCa partenere (sau chiar comandată mâncare (din meniu) care să fie livrată în locație;

SubProiecte confirmate (SP):
SP1) participarea (câteva ore) a actorului (locuitor al Snagovului) – dl. Constantin CODRESCU , (CineMagia). Cu amintiri despre Snagovul de altă dată. Dar si ceva amintiri despre filme relevante precum: La moara cu noroc
SP2) Invitat și călătorie prin amintiri cu veteranul de la Studioul Cinematografic Buftea  – dl. Dumitru Gaiță (și alți invitați / persoane cheie)
SP3) Mini Expo Foto din filme făcute la Snagov (și în care sunt secvențe de altă dată + localnici = figuranți)  – prin colaborare cu Studioul Cinematografic Buftea1=CC,  2=CC, 2=SN, 3).
Sergiu Nicolaescu – a filmat mult în Zona Snagov: Un august în flăcări, Revanșa etc. / Colea Răutu – ex: Desfășurarea (1954) / Margareta Pâslaru + 1/ Stefan Sileanu – Vlad Țepeș + SCB/ Elisabeta Bostan: 2 filme cu Năică și peștele + Năică pleacă la București  / Florin Piersic / Irina Petrescu / Oare pe cine să mai menționăm – invităm?
SP4) Suită de jocuri cu premii referitoare la recunoașterea (în poze – secvențe de film) a locurilor din “Snagovul de altă dată).

* Avem nevoie de Voluntari / Parteneri / implicarea mai multora din Zona Snagov

[Da] Obiectele create la ateliere – pot fi luate acasă rezultat (numai cu acordul organizatorului)

Detalii suplimentare: Tel: 0720 762468 ori  office@FundatiaSnagov.ro

Ajutați cu un comentariu / Leave a Reply: