PA003 Prezentare – Comuna BALOTEȘTI

Comuna Balotesti este amplasata in zona de nord a   judetului Ilfov, la 6 km de aeroportul Otopeni si la 15 km de capitala tarii invecinandu-se cu urmatoarele locatii: Sud  – oras Otopeni, Nord  – comuna Moara Vlasiei, Vest  – comuna Corbeanca.
Este compusa din 3 sate: Balotesti, Saftica si Dumbraveni, este traversata de Raul Cociovalistea pe care sunt create 5 bazine piscicole, iar in partea de nord trece un firicel de apa, anume Vlasia.
Exista legaturi rutiere intre comuna Balotesti, comunele vecine si Municipiul Bucuresti.

Comuna Balotesti are o populatie stabila de 6.774 locuitori, conform recensamantului, din care:
Femei 3.561 si barbati 3.213, iar suprafata totala de teren este de 53 km2 .
Populatia activa este de aproximativ 3.300 locuitori ( aproximativ 50% ), iar rata somajului este de aproximativ 15%.

Terenul agricol are 3.600 ha ( 70.28 % di total ): arabil 3.513 ha (2.605 ha proprietate private si 910 ha proprietate de stat ), livezi 9 ha, vii 31 ha si pasuni 47 ha. 
Terenul neagricol este de 1.522 ha ( 29,72 % din total ): paduri 740 ha, ape si ape cu sulf 184 ha, cai de comunicatii 137 ha, curti-constructii 447 ha si terenuri neproductive 14 ha.

In prezent, agricultura este neperformanta, 60% din terenul arabil nefiind lucrat. Productia este mica datorita  cheltuielilor mari, lipsei unor subventii corespunzatoare si a posibilitatilor de aplicare a unor tehnologii superioare. Se lucreaza grupat suprafata de 798 ha la unitati de stat, respectiv ICDB ( 611 ha ) si IBNA Balotesti ( 187 ha ). La nivelul localitatii nu exista asociatii ale micilor proprietari. In prezent, mari suprafete de teren au fost cumparate de persoane straine de comuna, terenuri care nu sunt lucrate in majoritate. In zona se cultiva cereale ( grau, porumb, orz ) cartofi si legume.

Padurile (in suprafata de 740 ha ) se gasesc in procent de 70% in proprietatea statului si 30% in proprietatea persoanelor private.

Zootehnia se mai face in foarte mica masura si numai pentru subzistenta.

Industria nu s-a mai dezvoltat in ultima perioada, singurele societati care functioneaza la ora actuala, fiind: S.C. Fi-Ba SA, S.C. Pet Cilb S.R.L. In afara acestor societati, mai exista o societate de telefonie mobile Zapp-Telemobil, Societatea de drumuri S.C. Contrans S.A. si alte mici societati, in mare parte comerciale.
De asemenea, pe raza comunei exista un restaurant si un motel, existand premise pentru dezvoltarea unui turism agro-industrial.

Resursele economice sunt constituite din taxele si impozitele locale pe care le platesc agentii economici si proprietarii de locuinte in fiecare an, iar pentru cresterea acestora, trebuie creata infrastructura necesara in vederea dezvoltarii de investitii.

Referitor la ,,Culte“, mentionam ca pe raza comunei, exista 4 biserici, din care 2, sunt monumente istorice : Dumbraveni si Saftica. 

Invatamant si cultura. Pe raza comunei exista 3 scoli, 5 gradinite ( din care una cu program prelungit ) si un camin cultural.

Sanatate. In satul Saftica, exista o policlinica care apartine de C.J. Ilfov si un dispensar medical cu 4 cabinete individuale.
Exista la ora actuala in prag de avizare si aprobare noul P.U.G. care va stabili toate functiunile si posibilitatile de dezvoltare ale comunei.      

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?