PA003 Prezentare – Comuna GRĂDIȘTEA

Comuna Gradistea, jud. Ilfov este situata in partea de nord-est a judetului Ilfov, la cca 30 km de municipiul Bucuresti, fiind strabatuta pe directia V-E de DJ 101 Balotesti  – Fierbinti Targ si CF Bucuresti  – Urziceni, iar pe directia S-N , de DJ 200.
Comuna Gradistea este compusa din satele Gradistea (resedinta de comuna) si Sitaru, iar din punct de vedere administrati, este amplasata pe teritoriul judetului Ilfov. 
Se invecineaza cu : – N – comuna Nuci, jud. Ilfov
– S – comuna Petrachioaia, jud. Ilfov
– E – orasul Fierbinti Targ, jud. Ialomita
– V – comuna Moara Vlasiei, Dascalu, jud. Ilfov
Comuna Gradistea se afla in zona de campie, solurile fiind de buna calitate, predominand cernoziomul, fiind strabatuta de Lacul Caldarusani, in aval este construit un baraj pentru acumularea apei in vederea alimentarii sistemului de irigatii.

Suprafata totala a comunei este de 3312 ha, din care:
– teren intravilan – 333,75 ha
– teren extravilan – 2.748,5 ha
– ape – 136 ha
– terenuri forestiere – 295,49 ha
– teren degradat si neproductiv – 5 ha
– cai de comunicatii si cai ferate – 135,53 ha

Comuna Gradistea are 2.930 locuitori din care :
– satul Gradistea 1.950 locuitori
– satul Sitaru 980 locuitori
Ocupatiile de baza a locuitorilor comunei Gradistea  sunt agricultura si cresterea animalelor.

Se cultiva grau, porumb, floarea soarelui si legume. In ceea ce priveste agentii economici, pe baza comunei Gradistea functioneaza un numar de 20 agenti economici avand ca si obiecte de activitate comertul si agricultura. 
Pe teritoriul satului Gradistea se afla doua biserici, biserica de la Maxineni datand din sec. XIV, fiind cea mai veche biserica din judet, impresionand prin frumusetea picturilor si a icoanelor, iar cealalta dateaza din sec. XIX. In imediata apropiere a satului Sitaru se afla Manastirea Sf. Nicolae, fapt ce duce la cresterea semnificativa a numarului turistilor care viziteaza aceste lacasuri de cult.
Procesul instructiv – educativ al elevilor din comuna se desfasoara in 3 scoli, 3 gradinite, unitati ce au fost modernizate in ultimii ani.
Locuitorii beneficiaza de servicii de asistenta medicala a 3 medici care functioneaza in 3 cabinete medicale. Comuna impresioneaza prin frumusetea peisajului, oferind ptr. vizitatori foarte multe puncte de atractie.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?