ZIUA DRAGOBETELUI – SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI

* Includerea acestei sărbători românești în Calendarul Zonei Snagov se datorează propunerii și argumentării făcute de d-na Prof. Dr. Despina Mincu Georgescu, care a initiat acest eveniment (ajuns în timp – cu relevanță județeană, dar fiind si sprijinul d-lui Ion Ghinoiu – etnolog la Institutul de Folclor al Academiei Romane.

La Liceul Mihail Kogalniceanu, cu începere din 2000, generațiile de elevi au sărbătorit Dragobetele – prin eforturile și perseverența câtorva profesori (Prof. Dr. Despina Mincu Georgescu ….), cu mult înainte de a fi declarată sărbatoare națională.

Mai multe detalii despre sărbătoare (ca semnificații – la nivel național) găsiți în Wikipedia – aici.
Se pare că în Romania, Dragobetele s-ar sărbători de relativ puțin timp (cel puțin comparat cu Valentine Day – menționată ca sărbătoare oficială în unele țări, încă din 496 AD).

Despre detalii inedite și particularități ale Dragobetelui la Snagov – umează să facem o completare (detaliere) – ulterioară. Inițial chiar aici (in calendar) – ulterior (dacă e cazul) – chiar printr-un articol detaliat.

Denumirea consacrată la Snagov (LMK) este “DRAGOBETE – ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR LA ROMÂNI”
Programul Zilei (implicit) la Liceul Mihail Kogalniceanu, este:
12:00-12:10 Cuvant introductiv si prezentarea invitatilor
12:10-12:15 Scurta alocutioune pe tema “folclor-traditie-valori autentice”
12:15-13:30 Desfasurarea concursului dedicat zilei Dragobetelui
13:30-13:45 Program artistic sustinut de elevi
13:45- …       Anuntarea rezultatelor si festivitatea de premiere

> Programul (si organizarea) Concursului …
> Lista echipajelor (din judetul Ilfov) [uzual intre 5 si 9]

> “Dragobetele” (articol – fragmente relevante) după Ivan Evseev, Dictionar de magie, demonologie si mitologie romaneasca, Editura Amarcord, Timisoara, 1997
> “Dragobete, fiul Dochiei, zeu al dragostei pe plaiurile romanesti” – dupa Ion Ghinoiu, “Sarbatori si obiceiuri romanesti”, Editura Elion, Bucuresti, 2002

Prin acest link – puteți vedea broșura evenimentului din anul 2010 (ediția a X-a) – de la LMK.
* Poate peste ani se va înțelege și aprecia mai bine, lunga suită de momente și exemple prin care profesori de la LMK au fost (timp de decenii) în avans cu numeroase inițiative, proiecte și demersuri. Aproape toate, insuficient înțelese, sprijinite și mai ales valorificate corespunzător (cel putin la nivel județean).

Pentru comentarii, detalii, propuneri de imbunatatire – va invitam sa ne contactati la: [email protected] / Tel: 0720 762468

Leave a Reply

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?