Re: Manifestul pentru Păduri Periurbane – o inițiativă de sprijinit!

Re:
1) Biodiversitatea de salvat din Zona Snagov (3 comune: Ciolpani – Snagov – Gruiu cu 2 situri N2000 si Rezervatia Snagov de 1147,7 ha care include alte 2 mici ANP)

2) Inițiativa legată de pădurile peri-urbane (si deci si Zona Snagov) a unei noi generații de tineri + locuitori parlamentari – alături de activiști de mediu, ONG-uri de mediu  etc.

3) Ziua Pământului (22.04) sărbătorită în weekend printr-un set de activități (la Snagov)

 


>> Fundatia Snagov (și susținătorii / membrii săi) reamintesc prioritățile propuse în repetate rânduri, pentru a asigura conservarea și utilizarea sustenabilă a biodiversității din nordul Ilfovului:

1) [din 1952] Rezervatia Naturala Complexa Snagov (1147,7 ha – HCM 894] este in vigoare si deci este o baza suficienta pentru stoparea imediata a taierilor de pădure (astfel contribuind la conservare etc.). Document de infiintare obtinut de Fundatia Snagov dupa 8 ani de insistente si demersuri. Cu Valabilitate legala recunoscuta in scris de Ministerul Mediului si in 07.01.2020. Minister care in martie si august (2020) a facut demersuri publice si pentru includerea in L5/2000 (demers care intareste suplimentar confirmarea cadrului legal + cerinta de stopare imediata a taierilor de padure, cel putin pana la finalizarea demersurilor legale)

2) [2012-2014] set de studii stiintifice (via POS-MEDIU) cu inventarierile de habitate, specii protejate – rare- amenintate inventariate la Snagov (si receptionate de Ministerul Mediului – care insa nu le-a utilizat in sensul semnificatiilor lor stiintifice si legale si mai ales nu le-a comunicat imperativ catre Romsilva aflata in subordine pentru ca aceasta sa isi faca PVRC-uri fundamentate, mai multe si pe suprafete mai mari – si mai ales pentru a nu mai taia padure si trece la conservare etc.)

3) [2012-2014] sesizari si solicitari de infiintare-protejare a habitatului 7210 Cladium mariscus (de importanta comunitara)

4) [2013-2015] Petitie semnata de 3105 sustinatori pentru consevarea biodiversitatii Zonei Snagov, a stoparii taierilor de padure, a extinderii si unificarii ariilor naturale protejate din Zona Snagov (unde se mai afla si bucati de padure din fostii Codrii Vlasiei). Petitie re-depusa de 4 ori (fara reactii relevante)

5) [din 18.06.2016] preluarea si respectarea de urgenta (de circa 17 autoritati) a prevederilor Regulamentului si Planului de Management a Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov – publicat in MO 318bis din 18.05.2016 (deci in PUG-uri, in Regulamentul de navigatie pe lacul Snagov cu interzicerea sporturilor nautice motorizate etc.)

6) [2015 si 2016] (re)depunere documentatii la Ministerul Mediului pentru extinderea de la 1147,7 (cf. HCM 894/1952) la 2020,2ha (ca suprafata protejata). Cresterea este pentru luciul de lac (in amonte si aval) fata de ceea ce deja (in mod legal si valabil si in prezent) se conserva prin HCM 894/1952 (adica toate padurile riverane si lacul dintre acestea). Aceste documentatii au si avizul favorabil al Academiei Romane (prin CMN) si deci Ministerul Mediului trebuia sa organizeze dezbaterea publica (nu sa tina la sertar demersurile). Iar documentatia realizata avea 3 scenarii, inclusiv conservarea intregii zone (cu paduri si ape) dintre cele 2 situri N2000 (inclusiv prezentarea si fundamentarea conexiunilor ecologice).

7) [03.11.2016] Evenimentul “Biodiversitatea Zonei Snagov” organizat la Antipa si la care 14 cercetatori (cu competente/specializari diferite) – sustin fiecare cum ca (numai pentru zona lor de competenta) este necesar a se extinde (si deci conserva) zonele de paduri si ape din Nordul Ilfovului (Zona Snagov). Demers intarit si de participarea si reconfirmarea facuta de presedintele CMN (din AR) dl. Dan Munteanu etc.
8) PUG Snagov (2005) – care contine o suita de ilegalitati (prin omiterea atat a RNCS de 1147,7ha cat si a celor 2 “Lacul Snagov” 100 ha si “Padurea Snagov” 10 ha si mai ales a implicatiilor si restrictiilor associate acestora). Fundatia Snagov a facut numeroase demersuri (=blocari) din 2010 si pana in prezent pentru tentativele de noi PUG-uri Snagov (prin care se dorea continuarea omiterii patrimoniului natural protejat existent si mentinerea + cresterea / facilitarea abuzurilor si distrugerilor acesteia)

Fundatia Snagov (cu/prin toti cei care au contribuit) – atat au putut face dpdv stiintific si legal (in 12+ani / 12000+ ore)

O serie de jurnalisti si posturi au prezentat unele elemente legate de ilegalitatile si problemele din Zona Snagov (cu impact asupra biodiversitatii – in special din partea mafiei imobiliare). Le multumim pentru ajutor si am dori sa fi putut prezenta public tot ceea ce stim ca au descoperit (si cu ajutorul nostru).

Doar 2-3 avocati ne-au ajutat (punctual) din multimea celor contactati (dintre care cativa au “dezertat” la mafia imobiliara si infractori – unii, chiar si cand au fost platiti de noi). Ne-ar fi ajutat mai mult daca am putea sa platim macar 3-7000 euro per demers in instanta (din cele 7 prioritare – miza de recuperat fiind de zeci si sute de milioane de euro). Dar atat se poate face cu/prin ONG-uri (mai ales denigrate continuu de infractori si sustinatorii lor).

Traim intr-un stat (“epoca”) in care “vointa politica” poate ignora si cadrul legal existent (..). Astfel ca (desi am cautat si incurajat explicit) – nu au rezultat (mai ales din 2015 si pana in 2020) lideri politici care (macar in campanii) sa lupte cu adevarat pentru natura – biodiversitate – conservarea ei (mai ales la Snagov – unde interesele imobiliare au forma de GIO si sprijin de la mai multe autoritati nationale). Atat (toti) canditatii politici locali cat si cativa la nivel national – au decis sa evite un “cartof atat de fierbinte” precum Snagovul (..).
Fundatia Snagov nu face politica (..) astfel ca mereu am contactat (si repetat) toate partidele si liderii (sens in care ne-am facut si dovezi ale demersurilor facute – relevante si pentru duplicitarismul unora). Astfel ca apreciem pe oricine (..) care sprijina impunerea/respectarea cadrului legal (deja existent).

Multumim Rise Project, Fundatia Eco-Civica, Epoch-Time, Aquaterra (si nu numim cateva zeci de persoane cu implicari relevante – pentru a nu se pune presiune si amenintati sumplimentara si asupra lor – asa cum s-a facut si asupra Fundatiei Snagov).

In CONCLUZIE: din 2007, peste 20 de cercetatori (care au lucrat concret pe teren si contribuit la studii stiintifice receptionate de Ministerul Mediului dar ne-transpuse complet in masuri de conservare – iar ce s-a transpus, nu se si implementeaza/respecta), 3105 semnatari de petitii, peste 2000 de corporatisti care au tot venit intre 2011-2016 la igienizari la Snagov, circa 5600 de sustinatori ai Fundatiei Snagov etc.

>> Toti asteapta de multi ani ca administratia Romaniei sa respecte (si implementeze) un cadrul legal si prevederi valabile (HCM 894/1952, MO318bis/2016) cat si obligatiile derivate din demersurile facute (petitii inregistrate, sesizarea existentei habitatului de importanta comunitara 7210 etc.). Sau cel putin cele 40+ plangeri penale pentru distrugeri in aria naturala protejata (argumentate cu poze, incadrari legale etc.)

Astfel, noi (..) consideram ca prioritar este a se face dovada capacitatii statului roman de a implementa/respecta legislatia (si prevederi) de conservare (deja) existente, inainte (sau concomitent) cu noi initiative legislative (..). Caci la ce folos un nou ciclu (de 2-4 ani) pentru noi legi, daca (agresiv) se taie padurea (..) / construieste ilegal / mentine si fac noi ilegalitati ? (doar rezulta o a 3-a, a 4-a forma de sustinere legala – legat de distrugeri care pot fi (de mai multi ani) – stopare imediat?

In acest CONTEXT, toti cei care (deja) timp de 12+ ani au contibuit si facut multe demersuri (..) pentru conservarea biodivesitatii din nordul Ilfovului (Zona Snagov), salută – apreciază – susțin inițiativele unor noi grupuri formate (generații noi) de: localnici (Doru Oprea, Christian Senciuc), parlamentari Oana Cambera, Diana Buzoianu, Vlad Gheorghe,  Filip Havarneanu, (de fapt) toți semnatarii  #ManifestulpentruPăduriPeriurbane – care (cu buna colaborare), tare bine ar fi sa reuseasca (prioritar) respectarea / impunerea cadrului legal existent (pentru conservare / stopare taieri etc.). Si (concomitent) – ajustarile si completarile legale (tinand cont de noile dorinte publice si „best practice” la nivel international.

Invitam pe toti cei interesati (..) sa sprijine orice demers care contribuie la stoparea distrugerilor de biodiversitate (intre care si taierile de padure) – caci au contribuit si sunt interesare multe categorii socio-profesionale: cercetatori si specialisti / locuitori / turisti si toti cei care vor sa poata iesi in natura – paduri – lacuri / politicieni / etc. Urgentare (..) se poate face prin demersuri in instanta, in paralel cu vointa politica (nota: stiintific si legal exista deja o suficienta baza pentru fortarea executivului sa isi indeplineasca atributiile … “uitate”)

Cativa dintre (noii) sustinatori: Alex Gavan, Greenpeace Romania, Fundatia Snagov, Salvati Codrii Vlasiei, Parcul Natural Văcărești, , Fundația Eco-Civica, Societatea Ornitologica Romana, Ecotop Oradea, Oana Țoiu, Cătălin Teniță, Mihai Badea, Diana Stoica, Denisa Neagu, Filip Havarneanu, Remus Negoi, Simona Spătaru, Silvia Dinică, Ștefan Pălărie, Dragoş Popescu, Oana Marciana Özmen, Tudor Rares Pop, Raoul Trifan, Cristian Seidler, Aurel Oprinoiu, Adrian Giurgiu, Eugen Terente, Daniel Blaga, Simina Tulbure, Cristina Rizea, Brian Cristian, Sergiu Cosmin Vlad, Lorant Sas, Radu Tudor Ciornei, Vicol Costel, Vlad Gheorghe, Fundatia Kogaion 115, Codrii Iașilor, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice, @Societatea Carpatină Ardeleană EKE Satu Mare, Asociația pentru Protecția Liliecilor din România @Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor

Puteti citi:  #ManifestulpentruPăduriPeriurbane prin acest link: http://bit.ly/Manifest_P%C4%83duriPeriurbane (sau link local la material

# Îi invităm pe toți susținătorii să participe la viitoarea Conferință de Presă legată de respectarea (de urgență) a Rezervației Naturale Complexe Snagov (1147,7ha).

#Snagov #SnagovBiodiversitate @SnagovConservare #ZiuaPamantului #SnagovFundatia

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?