“Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”
CUPRINS:
1) Scop + OBIECTIVE:
2) LIVRABILE:
2.1) 2 Evenimente principale: Ziua Biodiversității (22.05) + Ziua Lacului Snagov (25.06)
2.2) Prezența Online
2.3) Confecționare “ajutoare” pentru biodiversitate + amplasare
2.4) Trasee temative 3x (re-semnalizare + actualizare)
2.5) Centru de Recuperare Faună
2.6) Mic set de reparatii + îmbunătățiri
3) Sinergii … (asociate + rezultate)
4) Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.
1) Scop + OBIECTIVE:
Scop: Contribuție la asigurarea continuității + vizibilității pe parte de informare – educare – conservare a biodiversității Rezervației Naturale din Zona Snagov (1147,7 ha de păduri si lac, care urmează să fie extinsă la 2080,20 ha conform documentației depuse pentru extindere) – în contextul post OG 75/2018
OBIECTIVE:
o1) 2 sărbătoriri: Ziua Biodiversității din 22.05 ediția 5 + Ziua Ariilor Naturale Protejate de la Snagov = Ziua Lacului 25.06 (ediția 5) [a doua este o reluare-multiplicare – a primeia)
o2) interacțiuni
* (limitate în 2021 de pandemie + resentimente școlare acumulate față de online “organizat” + interdicții re: foto – film si mai ales date către terti – online – care pot da și amenzi re Covid)
B) modalități de informare despre ANP și cum să le protejăm:
b1) Set de materiale de informare de calitate despre ANP (pagini Wikipedia despre 3 ANP de la Snagov: RNCS, ANPLS, ANPPS) / flyer, (4000) / ghid (8 x ˜ 125) / , afișe ]n sta’iile STB + școli / puncte belvedere / poze deosebite – propuse drept cărți poștale: adică similare cu cele circa 40 din perioada 1930-1989 și care au format o identitate peisagistică și imagistică în mentalul a circa 4-7 milioane de români).
b2) Set de filme scurte (3-5min) de prezentare, informare, conștientizare.
b3) Minim 1 joc si 1 concurs (legat de protecția biodiversității) de regula avem câteva zeci din care fiecare grup care stă
900120 min cu noi –
C) “Cum să îți amenajezi curtea pentru a ajuta speciile sălbatice (biodiversitatea) – mai ales când locuiești lângă un lac, pădure, arii naturale protejate.” (vezi link la pagina existenta cu zeci de poze, link-uri, exemple etc.) https://fundatiasnagov.ro/curtea-ta-ajutor-pentru-speciile-salbatice-educatie-copii/ . (Căci grija trebuie să înceapă cu tine și de la tine de acasă!)
o3) Prezentare inițiativă „Centru de Recuperare Fauna” participanților – cu ocazia vizitei/ activităților desfășurate
o4) a) Mic set de reparații + îmbunătățiri: la cele expuse (Cent u de Biodiversitate / colecții etc.)
b) Mentenanță trasee (tematice, biciclete), re-etichetări subiecte, panouri de informare (refaceri)
o5) Creșterea vizibilității, a informării, conștientizărilor, a exemplelor practice (prin care să și poți face concret – începând cu curtea ta) etc. – legat de biodiversitatea de conservat din ariile naturale protejate din Zona Snagov. (Căci grija trebuie să înceapă cu tine și de la tine de acasă!)
2) LIVRABILE
2.1) 2x Evenimente principale
> Ziua Biodiversității (22.05) => link la AGENDA propusă >> Eveniment
> Ziua Lacului Snagov (25.06) => link la AGENDA propusă >> AGENDA >> Eveniment
Din multiple motive de incertitudine (..) am optat pentru o strategie în care am extins în mai multe zile – activități asociate (obișnuit) zilei în cauză.
Astfel au venit (și asociat) unele grupuri de participanți – cu aceste evenimente.
Rezultate și detalii:
1) nu am reușit să obținem rezultatele dorite (sperate): nr. participanți și vizibilitate. A se vedea enumerarea principalelor grupuri participante:
* Primăria, politia locală cat și persoane din comunitate – considerau ca populația (local[) ar putea începe să considere că infectările locale ar putea fi asociate cu cei care vin (și /sau organizează) evenimente etc.
2) cauze (principale):
2a) Snagovul a intrat în carantina pentru câteva săptămâni (deci cu multiple interdicții)
(Ilfovul a fost in topul zonelor infectate – din acea perioada)
2b) nu mai era cazul să facem promovare (și plătită) și să mai încercăm să aducem noi anumiți invitați etc. (cum am mai făcut în alți ani)
2c) nu am avut sprijinul + participarea pe care contam (speram să o avem) nici de alte categorii de participanți. Nu a fost clar dacă – cine – cum – cați – de unde vin.
2d) nici în 2021 (similar – 2020), la sfârșitul lunii mai – nu am avut locația bine pusă la punct (așa cum în anii normali, reușeam să asigurăm – încă de la sfârșitul lunii martie).
Pentru ca nu am (mai) avut nici banii și (mai ales) nici voluntarii (membrii) care în alți ani ajutau (încă de prin februarie). Banii din proiect (extrem de utili ]n contextul lui 2021) au devenit accesibili când noi începusem derularea – interacțiunile – programul) cu grupurile (angajate) cu circa 6-8 săptămâni (anterior). S-au întâmplat mai multe lucruri în timp prea scurt (decât am reușit să gestionăm).
2e) a apărut câteva noutăți (schimbari) legate de grupuri (elevi – copii).
2e1) Deși anual (uzual) contam pe cel puțin câteva sute (care vin recurent) – multe școli și grădinițe nu au mai venit, ori au renunțat ulterior, ori au venit cu mai puțini etc. Explicația primită a fost că apar prea multe probleme generate de părinți și conducerile decid să renunțe la ieșiri (excursii etc.) până când vor reîncepe părinții să le re-solicite explicit.
2e2) elevii nu mai au voie să țină la ei telefoanele mobile pe durata programului (activităților). Ba chiar le pun separat și au acces la ele la sosire/plecare și pe durata pauzei de masă. Și adulții însoțitori – trebuie sa fie exemple și să facă la fel;
2e3) A nu se mai poza grupul / participanții și mai ales a nu posta și menționa public diferite detalii – începe a fi regula în contracte / colaborări;
* Astfel – așteptările noastre (și indicatori) de a obține like-uri, check-in-uri, diferite voturi și alte reacții și dovezi online – nu s-au mai putut materializa
2e4) referitor la sesiuni si interacțiuni online: se pare ca trendul (de creștere) din trim 1 2021 – era de fapt o descreștere (reală). Mai concret: Ministerul a făcut modificări și înghesuit prea multe activități / obligații (teste etc.) exact în mai – iunie, iar elevii s-au saturat de online (a devenit “push” față de doritul “pull”). Deci deși inițial decidenții ne-au promis ca putem conta și pe online, ulterior nu au mai vrut. Iar pe durata vacanței (ex: 25.06 și ulterior) – nu a mai îndrăznit nimeni să mai propună evenimente online. Toate părțile par a dori mai puține ore de ecran: părinții – educatorii – copii. Dar totuși – nu vin/merg în natură …
2d) Totuși – locația și programul (vezi și Agende) au fost pregătite (cu tot ce presupune – partea noastră). Dar am ajuns să rulăm filme și să facem prezentări – și fără participanți. Totuși (cel puțin cele făcute pe întuneric), s-au văzut și auzit în vecinătăți și “vorba” a mers. Am făcut și mic tentative de prezentări life (însă ne-au autolimitat legat de a invita explicit participanți la sediu si legat de menționarea sponsorilor etc. – pentru că erau prea multe elemente incerte)
2.2) On-Line + Vizibilitate = Promovare=>
1) Fundatia Snagov a constatat că cei născuți după 2000, utilizează mai puțin Facebook si mai mult (de exemplu) – Instagram . Așa că la postările din Facebook (ex: poze din albume tematice) – adăugăm și un tag pentru Instagram. Și pentru că Programul Spatii Verzi nu avea tag – am decis (unilateral) să postăm și cu #ProgramuSpatiiVerzi (in speranța ca ar putea folosi – după trecerea pragului de minim, după care se asigura și vizibilitate + intra in setul de teme propuse din care preia și random imagini).
2) De cativa ani la Snagov avem (am catalizat si) o mica comunitate interesata de reconectarea la natura si traditii si sustenabiliate (similar cu MutatLaȚară). Iar pentru 2021 aveam planuri mari (..). Si ei vroiau sa isi aduca fiecare alte 3-7 familii cu interese similare. Așa că și cu ajutorul acestui program – credeam că vom face mari progrese … Dar pandemia (cu 2 carantine la Snagov) a determinat sistarea întâlnirilor și întâlniri mai rare și cu mai puțin decât în 2020 … Tocmai am si vorbit (06.11.2021) ne mentinem interesul si dorinta de a continua. Avem colectii de poze si ce-cum vrem sa facem – testam. Nu stim cum sa ne organizam si daca sa si facem efort sa ne facem vizibili si catre altii .. Iata cateva din principalele sub-proiecte (din acest grup local) in care ne schimbam des noutati:
2.1) Curtile locuintelor (rurale): Cum să le transformăm în zone favorabile biodiversității
2.2) Gazon sau grădină (permacultură / sustenabilitate locala – supravietuire)?
2.3) Cum pot (re)deveni localitatile (rurale) – mai (auto) sustenabile, integrand biodiversitatea si tinand cont si de lectiile COVID-19?
2.4) Reciclari + sustenabilitate
3) In 2021 (si la noi) parca a dat rezulte mai bune chiar decat in online – flyere si afișe puse (repetat) in cele 16 stații (2×20=40buc) > link la Album Foto
+10 școli relevante +20 organizații (total ˜100 locuri)
4) 3 pagini in Wikipedia (cate una pentru fiecare ANP: Rezervatia mare RNCS, ANPLS, ANPPS). Noi le-am facut. Insa (inca mai dureaza cateva zile) – ele ba sunt vizibile ba nu mai sunt. Pentru ca in Wikipedia se fac felurite cerificari a credibilitatii continutului si (in Romania) mai sunt variatii de excese si intelegeri. Astfel incat (desi ro.Wikipedia.org este cam rar fata de en.Wikipedia.org) tot apar cerinte imposibil de satisfacut (si cine cere – nu intelege) – adica nu poti face dovezi pe legi si subiecte pe care statul romana nu le are ori nu le da (noua ne-a luat 12 ani sa obtinem copia actului de infiintare a Rezervatiei Naturale Complexe Snagov – de la Secretariatul General al Guvernului care are toate HCM si nationalizarile – si nu le face publice). Si (iar) chiar luptam pentru afirmatiile si dovezile pe care le avem (caci niste pagini cu 3 fleacuri – nu prea creaza nicio valoare).
5) postari live (de 1 -3 minute). Am facut (doar) cateva legat de eliberarea a 2 testoase, a unui biban si cu cateva mici momente deosebite (prin 3 conturi diferite – cum s-a nimerit). Caci atunci cand se intampla ceva natural si spontan relevant – se intampla ca nici nu esti imbracat si capabil sa faci o “prezentare” formala cu eticheta. Iar sub un anumit nivel – supara pe unii membri si parteneri. Asa ca am ratat mai multe oportunitati. Planul nostru era ca la cele cateva evenimnte (..) vom avea cateva zile la dispozitie in care sa tot facem. Insa nu am avut participanti (motiv de pandemie) si nu am stiut daca e bine sa se vada ca nu sunt participanti … Si am ezitat (sperand ca in toamna, recuperam). Dar s-a repetat pandemia …
6) Înlocuire mici banere / roll-up-uri (care s-au deteriorat) prin care prezentam habitatele si speciile din Zona Snagov. * Am inlocuit doar 4 banere (prinse de gardul locatiei)
În locația Fundatiei Snagov, avem un flux de vizitatori. În calea acestora punem diferite info (funcție de zi / eveniment / grup). Și de circa 10 ani facem materialele de informare și promo cu scopul de a putea fi refolosite (Ex: maeriale de banner prinse cu magneți, laminate și prinse cu arici ori pioneze etc.).
Și în 2021 – am tot refofolosit astfel materialele și despre sponsori și proiectele cu dvs. Și am (re) pus lângă cele noi și pe cele mai vechi (tot Spații Verzi).
Flyere:
1) distribuit in 4000 exemplare la casele localnicilor din Zona Snagov (prioritar – cei riverani lacului si cei învecinați pădurilor)
2) Afișat în 19 stații STB din Zona Snagov timp de 2 luni (vezi link la album foto) * Link la album Foto cu poze informare despre Biodiversitatea Snagovului https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1770220419828726&type=3
3) transmis autorităților (și cu adrese înregistrate) și solicitarea de a ajuta în a face public – cunoscute detalii
GHID (cu ce poți face in Zona Snagov) – Activități Outdoor – Eco-turistice etc. – furnizate local:
1) amplasat in 19 stații STB / la câteva SRL-uri din zona / date celor care vin sa meargă în pădure ori pe lac etc.
2) demersurile derulate împreună cu 10+ furnizori locali de turism pentru ca primăria să accepte / susțină (măcar) aprobarea montării unor panouri turistice (concepute de agenții economici) – nu s-a putut finaliza (din cauza primăriei)
3) Ghidul a fost similar Flyer-uli, cu cateva QR link-uri înlocuite / am facut mai multe variante si le-am distribuit local (in special la cei din locatiile cu caiace / biciclete / la padure pe parbriz la cei care veneau sa mearga la aer in padure etc.
Nota: pozele si detaliile acestor variante – nu le ai avem (HDD stricat). Pozele re Flyer-ul de 4000, le-am mai (re)obtinut de la firma care le-a produs si oamenii lor care venit in locatie (deci tot nu de pe HDD nostru stricat)
* Si cu acest material am tot facut variante (si le-am dat si vorbit local) dar am amanat caci voiam sa facem chiar mult mai multe – dupa ce vom integra si Primaria Snagov in acest mic flyer ca ceva partener. Caci inca din februarie – cu alte firme de HoReCa am avut cateva intalniri online (si cu Primaria) si trebuia sa se faca harta turistica (o faceam noi) si Primaria ajuta cu acordul urbanistic simontarea propriu-zisa si costurile materiale (suport metalic + folii) – le preluau HoReCa. Ina (iar) Primaria nu a mai raspuns (si informal ca .. astfel am atrage turistii si Bucurestenii in pandemie si ca ca se interpreteaza etc.)
* Bine ca am tot facut noi si dat (in total 900 – 1100) din variantele Flyer-ului de 4000.
2.2.1) PANOURI de Informare (?2x):
Actualizati la 8 din 17 panouri de 2x1m (din care 8 și cu o extensie de 2×0,27m – pt. noutăți). Am constat în 2021 că 7 lipsesc în întregime (au fost vandalizate / aruncate în lac / preluate la fier vechi) iar la 3 din restul, administratorii locațiilor publice (Mănăstirea Snagov, Palatul Snagov etc.) – nu au mai permis accesul pentru înlocuirea foliei auto-colante (deci nici chiar gratuit).
Am actualizat și folia de pe panoul aflat in sediul Fundatiei Snagov (pe care il folosim cand facem diferite prezentari – grupurilor). Utila prin harta, limite, texte si QR-coduri.
Detalii:
1) 2 panouri puse în marginea lacului (în fața stufului) la limita din aval – au fost vandalizate și aruncate în lac). Deci nu mai există suportul fizic (material).
2) Mănăstirea Snagov (staretul) nu a fost de acord cu actualizarea foliilor. Pe un panou a tăiat el info afișate și a lipit ce a dorit și alt panou l-a dat jos de pe pod și îl ține în loc ne-vizibil. Arhiepiscopia Bucureștiului a promis că discută cu starețul și urmeazș să înlocuiască
3) la Palatul Snagov nu am putut să înlocuim folia la un panou (lipsă acord acces de la jandarmi care nu contactează administratorul / RAPPS – Triumf nu poate fi contactat pe tel ori email). Iar panoul de la poartă – a fost desființat din 2016 (fără explicații)
4) la Complexul ASTORIA (care este în procedură de faliment) – nu am găsit interlocutori (nu se știe cine mai decide) și paznicii (temători) nu ne-au lăsat să schimbăm nimic. Din 2 panori – unul lipsește (cel de la lac)
5) La Plaja Snagov (panou receptionat de Sima). Ulterior l-am vazut la el in curte (dosit). S-a scuzat că îl va pune la locul convenit. Nu l-a pus niciodată la loc vizibil (l-a refolosit la altceva). Și a fost cheltuiala Fundatiei Snagov …
6) Snagov Club (2 buc) și Arhta Park au promis că refac (pe cheltuiala proprie)
7) Primaria Snagov și alți agenți economici nu și-au confecționat panouri (și nici nu le-au montat etc.) – conform obligațiilor din PM+R (din MO 318bis / 2016). Adică cel puțin 12+ panouri.
* ANANP-ul nu raspunde la adrese (nici la informări, nici la propuneri ori sesizări legate de probleme / ilegalități etc.)
Link la Album foto cu (o parte) din detalii.
Cateva poze comparative cu “înainte și după” si comentarii:
2.3.1) INSECTE (4x): mini-hoteluri
Locuri propuse: 1) Centrul de Biodiversitate – zona de Recuperare + ca demo 2) în curțile familiilor care voluntariază – ajută 3) în câteva din zecile de locuri în care ar putea ajuta – notate de Fundatia Snagov
* Amplasarea (..) se face (preferabil) în locuri mai greu vizibile – accesibile oamenilor (ex: pădure / margine de lac / traseele tematice) pt. a nu fi luate – vandalizate etc.
1) “Poveste” .de referință + variante
2) LISTE specii (denumiri + link-uri): a) vizate b) “găzduite” c) potențiale
3) BIBLIOGRAFIE:
3a) Pinterest (colecții tematice de poze + link-uri: DIY+) : CU Insecte – Hotel+ https://ro.pinterest.com/constantinturma/cuhedgehog-arici/
3b) YouTube (colecție link-uri):
3c) Facebook (album) cu (detalii) re: Ce+Cum a facut Fundatia Snagov https://web.facebook.com/media/set/?vanity=177257029150420&set=a.1680750308801077
4) ACTIVITĂȚI (asociate/recomandate): a) Cum arată (planșe + 5+ termeni noi) b) Hai să găsim / atragem câteva – în natură c) Cum interacționăm?
2.3.2?) AMFIBIENI + REPTILE (4x): adăposturi pentru broaste – soparle – serpi (de pus în curți).
Cel mai simplu: tigle (mai ales coame) si ghivece (mai mari) ceramice (jumatati / sparte …)
BIBLIOGRAFIE:
1) Pinterest (colecții tematice de poze + link-uri: DIY+) : CU Amfibieni + Reptile https://ro.pinterest.com/constantinturma/cuhedgehog-arici/
2) YouTube (colecție link-uri) in contul ??
3) ? Facebook (album) cu (detalii) re: Ce+Cum a facut Fundatia Snagov https://web.facebook.com/media/set/?vanity=177257029150420&set=a.1680750308801077
4) ?
2.3.2) ARICI (2x): adăposturi pentru arici (de pus în curți) + minim 4 găuri în colțuri pt. circuitele lor.
Caci au nevoie de o suprafata de minim ?ha si pot parcurge (intr-o noapte) si maxim ?km.
Gaurile (in garduri) pot fi si de numai ?13cm, caci aricii pot trece, dar nu si cainii, (pisicile oricum “sar” gardurile)
BIBLIOGRAFIE:
1) Pinterest (colecții tematice de poze + link-uri: DIY+) : CU Hedgehog – Arici https://ro.pinterest.com/constantinturma/cuhedgehog-arici/
2) YouTube (colecție link-uri) in contul ??
3) ? Facebook (album) cu (detalii) re: Ce+Cum a facut Fundatia Snagov https://web.facebook.com/media/set/?vanity=177257029150420&set=a.1680750308801077
4) ?
? Detalii + Poze
2.3.3) PĂSĂRI (2x): adăpatoare/scaldă/hrănitor DIY din materiale reciclabile
BIBLIOGRAFIE:
1) Pinterest (colecții tematice de poze + link-uri: DIY+) : CU Birds – Păsări
2) YouTube (colecție link-uri) in contul ??
3) ? Facebook (album) cu (detalii) re: Ce+Cum a facut Fundatia Snagov https://web.facebook.com/media/set/?vanity=177257029150420&set=a.1680750308801077
4) ?
2.3.4) Mini-Iaz (1x) realizat intr-o roata de tractor
? Detalii + Poze
2.3.5) LILIECI (4x): cuiburi (1×1,2×0,25m) amplasate la 4-5m înălțime
Pagina dedicata (mini) proiectului: Re-facere Ecologică: Cuiburi pentru Lilieci
Re-facere Ecologică: Cuiburi pentru Berze
BIBLIOGRAFIE:
1) Pinterest (colecții tematice de poze + link-uri: DIY+) : CU Lilieci
https://ro.pinterest.com/constantinturma/cuhedgehog-arici/
2) YouTube (colecție link-uri) in contul ??
3) ? Facebook (album) cu (detalii) re: Ce+Cum a facut Fundatia Snagov https://web.facebook.com/media/set/?vanity=177257029150420&set=a.1680750308801077
4) ?
2.3.7) “Cum să îți amenajezi curtea pentru a ajuta speciile sălbatice (biodiversitatea) – mai ales când locuiești lângă un lac, pădure, arii naturale protejate.” Deja am creat o prima versiune a unei pagini in site-ul nostru (necesara pentru a atrage scoli, voluntari etc.). Vezi detalii inițiale – aici: https://fundatiasnagov.ro/curtea-ta-ajutor-pentru-speciile-salbatice-educatie-copii/
2.4) Trasee tematice prin pădure. 3x . Re-semnalizare + actualizare descrieri
(+ pagini de descriere accesibile online prin QR-coduri –
tematice, interpretative (prin pădure)
TRASEE “Pietonale” – prin natură:
PI01: “Margine de lac împădurită (habitate: 91MO și 3150)”
Lungime: 1km (circulară) / Durată: 45-90 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021 * Pădurea Fundul Sacului * Mai avem aici (pregătit) și un al 2-lea traseu de 1,5 km
PI02: “Margine de pădure de stejar cu bălți temporare, liziere și specii ruderale”
Lungime: 1,5km (circulara) / Durată: 60-120 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
PI03: “Margine de lac cu habitatele 3150, 3160 și speciile ripariene specifice”
Lungime: 2x300m (liniară) / Durată: 15-40 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
TRASEE cu Bicicletele ( prin pădure):
BI01: “Plimbare relaxantă pe drumuri din pădure cu detalii de biodiversitate”
Lungime: 9.2 km (circulară) / Durată: 90-120 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
* Nota: Fundatia Snagov este partenerul local – Prima Evadare. Prin 2012-2013 ajutam la amenajarea traseelor din pădurea Snagov. Ulterior (petiții – tăieri 3000+ arbori seculari / demersuri penale / recuperare rezervație Snagov (uitată de autorități) – pădurarii au fost puși sa saboteze traseele – marcajele. În 2021 părea că se revine la normalitate … (încă așteptăm)
EX-01: “Explorare specii în habitate – la iazul cu acvarii + terarii + Centrul de Recuperare Snagov“
Lungime: 2 x 300m / Durată: 20-90 min / Complexitate: 0-1 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
CONTEXT:
1) Fundatia Snagov a derulat o mulțime de activități benefice pentru pădure (și deci și pentru Ocolul Silvic Snagov): Let’s Do It Romania / igienizări / plantări / ecologizări / evenimente la care au venit și vorbit si pădurarii / identificare arbori seculari / mulțime de studii științifice și inventarieri puse la dispoziție etc.). Dar și petiții și demersuri pentru a se opri tăierile de stejari seculari, pune în posesie în Rezervația Naturală etc. Totuși per ansamblu (și mai ales cu și pentru mulți angajați) – Fundatia Snagov rămâne perceputa ca pozitivă. Astfel încât o listă de circa 14 mici proiecte erau în discuții încă din 2020. Contând pe promisiunile verbale ca unele se vor putea face in 2021, le-am inclus și în acest proiect. Totuși, nici după adresele re-transmise in august 2021, nu au apărut acorduri definitive scrise. Iată link-uri la setul de adrese cu fișe de proiecte – retransmis în 25.10.2021: 1,2,3,4,5,6).
Principala rezervă (..) este legată de trasee eco-turistice / tematice în pădure. Pentru a nu se crea un precedent in Ilfov unde exista multe parcele private – chiar ilegale (și deci mari interese imobiliare).
Re: trasee turistice – noul cadru legal prevede: XUZ … . Iata info publică cu Romsilva re trasee.
Întârzierea primirii unui acord (mai) explicit, ne-a determinat să procedăm astfel:
1) am creat 2 trasee în pădurea Fundul Sacului (care este parte din Rezervația Naturala Snagov / instanța a hotărât restituirea către Romsilva și deci inexistența unor proprietari privați acolo / Romsilva nu este încă și oficial – administrator). Deci pentru pădurea de acolo (și trasee) – nu există un administrator clar în acest moment.
În plus, comunitatea locală are o lungă tradiție de utilizare a unor trasee (vezi articol) (exact acolo unde le-am re-propus și noi) cu probabil peste 50.000 vizitatori în ultimii 50+ ani (elevii de la liceul și gimnaziul din apropiere, care făceau aplicațiile practice la biologie – în această pădure, aflată la circa 400m depărtare).
2) soluția de marcare a traseelor utilizată de noi este nedistructivă: panourile A3 (laminate) și etichetele (de 6x6cm – tot laminate) sunt prinse cu elastice de arbori. Pe potecile existente (ce reprezintă și o dovadă că și în prezent de fapt se menține un trafic pe acolo) – utilizăm puncte (6cm – diametru) de vopsea (spray) – aplicat a la 1 m față de sol si de culori diferite de cele de marcare (aplicate jos la nivel solului) – tocmai pentru a risca crearea de confuzii.
3) deci nu am putut marca principalele traseele dorite de noi (căci sunt în administrarea OS Snagov – care întârzie în a-și da un acord). Astfel în loc de 1, am făcut 2 trasee în Pădurea Fundul Sacului (fără administrator explicit în acest moment). Traseele concepute dar ne-marcate (și în teren) – rămân descrise online: ceea ce este (aproape) suficient pentru grupurile care au măcar un bun utilizator al smartphone-urilor.
* Există multă și diversificată cerere: plimbări pe jos (localnici, elevi, turiști), cu caii ori bicicletele (furnizori de agrement – organizatori evenimente / competiții). Există obiceiuri și tradiții locale (iată – cum simte un localnic – relația cu pădurea învecinată). (vezi – articol)
POI = Puncte de Observație – Interes (eco) Turistic
Iată 3 exemple (pilot / demo) realizate de Fundatia Snagov (la care ar trebui adăugate alte 30+):
1) Stejari seculari 250-300 ani> Fă-ți o poză memorabilă! [10m]
2) Lacul Snagov > Promenada Snagov * Fă-ți o poză memorabilă! [10m]
3) Lacul Snagov > Snagov Club * Fă-ți o poză memorabilă! [10m]
2.5) Centru de Recuperare Faună
În 2019 am constatat că de fapt de circa 7 ani desfășurăm o mulțime de activități relevante pentru recuperarea multor exemplare de faună.
Stadiul curent al proiectului este prezentat în pagina: https://fundatiasnagov.ro/centru-recuperare-fauna/ (pagina care este în lucru chiar acum, cu o versiune intermediară care va fi “stabilă” în data de 15.01.2022
Prin prezentul proiect dorim:
1) să prezentăm fluxului de vizitatori (și în mesajele pentru comunitate) și această preocupare (ofertă) – pentru care sperăm ca în timp să putem obține (atrage) ceva resurse / sponsorizări
2) am refăcut gardul + afișajele / adăugat câteva ascunzișuri / cumpărat un set de hrană – țestoase (pt. tranziții)
3) în 2021 am eliberat în lacul Snagov (cu asistență – grupuri elevi) 5 țestoase (recuperate / specii protejate) Emys orbicularis (link la câteva poze /filme aferente)
2.6) Mic set de reparații + îmbunățiri
1) înlocuire scânduri (punte) > IAZ vizitare (+vopsire)
2) instalații sanitare – mici înlocuiri / etc.
3) (re)vopsire mobilier lemn exterior (și 7 cutii de 2×0,5×0,5m) ) din curte (aferent – flux – vizitatori)
4) acces (capac la scară) : loc accidentare / periculos => creștere vizibilitate – protecție
Pentru adăposturi – hrănitori – cuiburi etc. – am folosit și materiale (sș resturi) recuperabile. Ne bucurăm că am reușit sa motivăm câteva familii sa vina cu ceva resturi (..) pe care le-am meșterit împreună și din care au luat cu ei acasă ce a rezultat … (spre mândria și bucuria copiilor, mai ales a băiețeilor).
3) Sinergii … (asociate + rezultate)
a) Cu liceul (din Zona Snagov) – Mihail Kogălniceanu + proiectul lor [restricții re foto – film]
b) Cu un grup de consilieri de la Primăria Snagov (și circuitul de explorare pe lac cu seriile absolvențiilor claselor a 8-a – din zonă) în loc de începutul unor serii de elevi – s-a oprit la faza de pilot (primii 40) – urma sa se reia in toamna dar a a venit “noul val”
c) Cu Școala Piscul – proiectul lor (elevi din R.P. Moldova veniți la tradiții și legături cu natura)
d) cu (grupul de profesori de biologie din Ilfov) * S-au (re(re) programat activitățile schițate * Acum vom încerca să aplicăm pt. un proiect (DL:17.12) pentru 2022 (dar nu știm pandemia ce ar putea implica)
Exemple de realizări ale unor grupuri de elevi (colaje naturale povestite). În 2021 nu am mai avut voie să facem poze elevilor (iar ei nu au avut voie cu telefoanele pe durata programului / de fapt cam de loc). Probabil și să nu rezulte în spațiul public poze care apoi ar putea fi interpretate în contextul Covid – până la amenzi etc.)
4) Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.
Finanțațori – Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)
Parteneri: + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare
Pagină realizată în cadrul proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României“.
Proiectul este co-finanțat de MOL România (https://molromania.ro/ro/) și Fundația pentru Parteneriat – (http://www.repf.ro/)
Pagina curentă reprezintă exclusiv opinia autorului, iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de informațiile din această publicație.
* Mai multe detalii la [email protected] * Tel: 0720 762468